hotel bell

OBOREN REKORD: Na javnom času stripa crtalo 1.600 mališana

Školsko dvorište u OŠ”Vasa Pelagić” danas je postalo prva mala radionica stripa. Po sedmi put škola stripa “Nikola Mitrović Kokan” odžava najveći javni čas crtanja stripa u Jugoistočnoj Evropi.

Oko 300 učenika prepodnevne smene ove škole uz pomoć predavača iz Leskovačke škole stripa imali su priliku da dobiju profesionalne smernice u bavljenja stripom. Svojim prisustvom je učenike u radu, već tradicionalno ohrabrio i podržao gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.

“Leskovac je grad poznat po uspesima u devetoj umetnosti širom sveta i osim brojnih priznanja, ovog današnjeg dešavanja, važno je pomenuti i Balkansku smotru mladih strip autora koja svake godine obara rekorde po broju posetilaca koji dolaze i sa najudaljenijih kontinenata. Čas stripa se radi u dva dela. Prošle nedelje organizovan je u školama Svetozar Marković, Josif Kostić, Kosta Stamenović, Vožd Karađorđe, Vuk Karadžić, gde je bilo oko 1300 učenika. A danas se ovde, u dvorištu okupilo oko 300 učenika, što znači da je ove godine čas stripa pohađalo 1600 učenika osnovnih škola i to je najveći broj učesnika do sada – kazao je gradonačelnik Cvetanović.

Ove godine oboren je rekord iz 2023. godine, kada je na javnom času strip kaiš crtalo 1450 učenika iz 6 gradskih škola. Konkurs za strip kaiš i javni čas crtanja prateće su aktivnosti Balkanske smotre mladih strip autora, koja je ove godine održana po 25 jubilarni put, što je čini najstarijim strip festivalom na prostoru Balkana. 

Ovogodišnju Balkansku smotru, koja je trajala od 30. juna do 2. jula, pomogli su grad Leskovac i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Check Also

Ministarka nauke Jelena Begović posetila Leskovac – Do kraja 2024. biće završen Regionalni inovacioni centar

Leskovac, odnosno Centar za stručno usavšavanje u obrazovanju i naučni klub posetila je ministarka nauke, …

Оставите одговор