Balkanska smotra mladih strip autora obuhvaćena kao centralna izložba na 3. Užičkim strip susretima

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Užice, koje je odlukom Ministarstva kulture Republike Srbije proglašeno za prestonicu kulture Srbije za 2024. godinu, bilo je domaćin festivala 3. Užički strip susreti od 22. do 27. aprila.

Izložba pobednika najstarijeg strip festivala na Balkanu, Balkanskih smotri mladih strip autore, odabrana je za centralnu strip izložbu Užičkih strip susreta. U okviru izložbe “Best of Balkanska smotra” simbolično je odabrano 26 dobitnika nagrada za najboljeg mladog strip crtača, ilustratora i strip scenaristu Balkana koji su osvajali nagrade od osnivanja festivala u leto 1998. godine do ove godine, kad se Balkanska smotra održava 26. put.

Na izložbi koja je otvorena u Gradskom kulturnom centru Užice 25. aprila mogli su se videti radovi autora i autorki iz Srbije, Hrvatske, Rumunije, Makedonije, Turske, Slovenije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Crne Gore kojim su osvajali svoje nagrade u prošlosti kao i oni koje u ovom trenutku izrađuju za francuske, italijanske i američke izdavače. Među izloženim autorima su Mirko Čolak, koji danas crta Supermena za američki „DC“, Stevan Subić i Nikola Ćižmešija koji za istu kompaniju crtaju Betmena, Todor Hristov koji za Dark Horse radi strip po seriji „Stranger Things“, Fran Strukan koji za pomenutog izdavača radi Crvenu Sonju…

Na izložbi su prisutni i mnogi drugi autori i autorke koji su prva priznanja za svoj rad osvajali u prestonici balkanskog stripa, Leskovcu, da bi potom pokazali da su nagrade otišle u prave ruke time što su postigli internacionalni uspeh-  koji su sada ekskluzivno pokazali građanima i posetiocima prestonice kulture Srbije, Užica.

Check Also

Baždarnica JKP Vodovod Leskovac dobila novu opremu za ispitivanje vodomera

Gradonačelnik Leskovc dr Goran Cvetanović obišao je danas sa sardnicima pogon Baždarnice Javno komulanog preduzeća …