Ideje za kvalitetan i uzbudljiv odmor u regionu

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Bilo da je zima, jesen, proleće ili leto, putovanja su uvek najbolji način da provedete svoje slobodno vreme i da uradite nešto dobro za sebe i svoje bližnje.

Uvek postoji mnogo opcija koje možete da istražite u zavisnosti od svojih težnja, interesovanja, novčanih mogućnosti i drugih faktora koji određuju prirodu vaših putovanja. Srećom, koji god da su uslovi, vi možete da pronađete opciju koja će vam odgovarati u potpunosti i koja će vam pružiti uzbudljiv i kvalitetan odmor, bilo da ostajete u zemlji ili da putujete van njenih granica. Okolne zemlje poput Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske nude vam dovoljno ideja koje možete da istražujete u godinama koje su pred vama, a zajednička istorija i jezik koji svi razumeju učiniće ova putovanja prijatnijim i lakšim. Dakle, ako i vi tražite ideje za odličan odmor u regionu, evo nekoliko predloga koje bi trebalo da razmotrite, proučite i istražite što pre!

Vikend u Nišu

Ako nemate puno vremena, a želite da uradite nešto upečatljivo i uzbudljivo, krenite put Niša. Ovaj stari grad ponudiće vam mnoštvo opcija, od turističkog obilaska grada i kulturno-istorijskog nasleđa koje je primetno skoro na svakom koraku do gastronomske ponude koja će da oduševi i najveće gurmane koji dođu u Niš. Ako ste u prilici da dođete tokom leta, a volite alternativne muzičke pravce, možete da posetite i džez festival Nišvil i uživate u muzici sa svih kontinenata. Najzad, ako imate nekoliko slobodnih sati pre polaska kući, možete da istražite i druge turističke bisere južne Srbije, od Đavolje varoši do Stare planine, i tako zaokružite svoju posetu Nišu.

Produženi vikend na reci Tari

Za sve ljubitelje avanturističkih sportova i aktivnosti, reka Tara jedno je od onih mesta koje obavezno moraju da posete. Razlog tome je jednostavan i krije se u činjenici da je za kvalitetan rafting Tara mesto koje svaki ljubitelj ove aktivnosti mora da vidi makar jednom u životu. Dakle, ako možete da krenete prema Tari u sredu ili četvrtak i ostanite tamo do nedelje, provešćete uzbudljiv i sadržajan produženi vikend uživajući u raftingu, ali i u propratnim sadržajima na ovoj reci. Istaživanje lokalne flore i faune, šetanje, kampovanje i planinarenje neke su od mogućnosti na koje ćete naići kada odete do Tare.

Nedelju dana u Sarajevu

Sarajevo je jedno od najvažnijih gradova regiona, a uz Beograd, Novi Sad i Zagreb verovatno i najpoznatiji grad svim ljudima van jugoslovenskog konteksta. Sarajevo i jeste Jugoslavija u malom, a tamo se i danas mogu naći sve nacije, vere i profili ljudi, što čini ovaj grad uzbudljivim za život, ali i privlačnim za posetu. Bilo da želite da vidite ključne tačke Sarajevskog atentata ili da vam je plan da šetate mirnim sarajevskim ulicama, potražite najbrži način da stignete ovde i ostanite celu nedelju da biste bili u mogućnosti da otkrijete sve manje ili više skrivene tajne Sarajeva.

Deset dana u Istri

Samo zato što mnogi naši ljudi po automatizmu idu u Grčku kada dođe vreme za letovanje, ne znači da vi ne možete da potražite neku alternativu. Hrvatsko primorje oduvek je važilo za jedno od najlepših u Evropi, a ako vam ne smetaju mahom kamenite plaže i nešto niža temperatura mora, čak i tokom sezone, Istra je svakako mesto o kom morate da razmislite. Doći do Istre je veoma lako u današnje vreme, a autoput koji vodi do ovog predela dobro je povezan sa svakim našim većim mestom. Stoga, već za šest ili sedam sati možete da budete u Puli, Rovinju, Poreču ili nekom drugom gradu gde ćete uživati u lepom vremenu, ukusnoj hrani i domaćinima koji će vas dočekati kao rođake koje nisu dugo videli.

Dve nedelje na planini Radan

Ako tražite ideje za aktivan i uzbudljiv odmor ili pak tražite mesto gde ćete moći da ostanete nešto duže, planine kao što je Radan daju vam sve što vam treba – i više od toga! Mada ova planina nije popularna kao Kopaonik, Zlatibor, Divčibare i druga mesta, ona je odlična za posetioce svih uzrasta. Arheološke iskopine, uzbudljive istraživačke avanture i uživanje u hrani i piću samo su neke od stvari zbog kojih bi trebalo da posetite Radan, i stoga spakujte kofere na duže i provedite vreme na ovom fantastičnom mestu! Uberite travke i cveće koje vidite, istražite njihova lekovita svojstva i promenite svoj život nabolje!

Kao što vidite, postoji mnogo mogućnosti koje bi trebalo da istražite i mesta koja bi trebalo da posetite, te napravite plan i pokušajte da što češće nađete izgovor da negde putujete. Tako ćete moći da steknete nova znanja i utvrdite stara, sve dok uživate u čarima turističkih destinacija u regionu.

Foto: https://www.pexels.com/photo/bridge-over-valley-14844158/

Check Also

Dom kulture Brestovac organizovao tradicionalni majski šahovski turnir

U organizaciji Doma kulture u Brestovcu je održan tradicionalni majski šahovski turnir. Takmičari iz okolnih …