Home / DRUŠTVO / “EKODRONIRANJE“- nove tehnologije u cilju zaštite životne sredine
hotel bell

“EKODRONIRANJE“- nove tehnologije u cilju zaštite životne sredine

Projekat “Ekodroniranje“ uključuje više naučnih disciplina, sa ciljem monitoringa životne sredine uz primenu novih tehnologija

Na radionicama, u Naučnom klubu u Leskovcu, učenici Hemijsko-tehnološke škole “Božidar Đorđević-Kukar“ prošli su, zajedno sa predavačem Nikolom Mladenovićem, put od predavanja o daljinskoj detekciji i dronovima, preko programiranja, do konkretnog snimanja terena i upravljanja ovim savremenim alatom.

Putem javnog konkursa, kupljen je “DJI Mini Mavic“ dron, koji je đacima poslužio za obuku o upravljanju i snimanje terana. Pored njega, Naučni klub Leskovac je ustupio dva mala programibilna drona “DJI Tello Boost“, na kojima se može programirati, upotrebom programskih jezika Skreč i Pajton.

Polaznici radionica su dronove programirali uz pomoć računara i android aplikacija, kako bi ove letilice na terenu izvršavale kompleksne zadatke osmatranja životne sredine. Na završnom predavanju, sumirani su utisci o uticaju klimatskih promena na životnu sredinu, posebno šume i upotrebi satelitskih podataka, sa ciljem targetiranja lokacija, pogodnih za pošumljavanje u izmenjenim klimatskim uslovima.

“Ekodroniranje“ je jedinstven projekat, kroz koji se učenici osposobljavaju da primene znanje na praktičan način, formiraju svest o značaju ekologije, mogućnosti koje primena novih tehnologija pruža u zaštiti životne sredine.

Check Also

Ukusi juga Vlasotince – Ove godine preko 20 izlagača iz tri okruga predstavilo svoje proizvode

Festival hrane i pića “Ukusi juga” proteklog vikenda je održan po 4. put, u Spomen …

Оставите одговор