Početna / DOGAĐAJI / Ana Brnabić i Zoran Zaev svečano otvorili granični prelaz Preševo – Tabanovce

Ana Brnabić i Zoran Zaev svečano otvorili granični prelaz Preševo – Tabanovce

Predsednici Vlada Srbije i Severne Makedonije Ana Brnabić i Zoran Zaev su 26. avgusta 2019. godine svečano otvorili zajednički prelaz Preševo – Tabanovce. Od danas će putnička i teretna vozila granicu između dve zemlje prelaziti brže, jer će se zbog graničnih formalnosti zaustavljati samo jednom.

Pored premijera, početku zajedničke kontrole prisustvovale su i visoke državne delegacije Srbije i Severne Makedonije. U delegaciji naše zemlje su bili i Rasim Ljajić, prvi potpredsednik Vlade i ministar trgovine turizma i telekomunikacija, Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Marko Čadež, predsednik PKS, kao i zamenik direktora Uprave carina Veselin Milošević.

Projekat je realizovan u skladu sa prošlogodišnjim dogovorom da se što pre omogući implementacija projekta „One stop shop“ za integrisano upravljanje granicom, kako ni putnici ni privrednici ne bi gubili vreme u čekanju na granici.

Integrisani prelaz na kome se prilikom izlaska iz Srbije jedina kontrola, kako pasoška, tako i robna vrši u Severnoj Makedoniji i obrnuto: u Srbiji kada se u nju ulazi iz Severne Makedonije, osim putnika raduje i prevoznike kojima će to doneti značajne uštede.

Primenom koncepta “One stop shop“, privrede obe zemlje postaće još konkurentnije, a sve više teretnih vozila će koristiti naše puteve. Upravo će zbog toga i mnoge sporedne delatnosti, poput ugostiteljstva, takođe doživeti procvat, što je dobro za građane u obe zemlje. Realno je očekivati da će i broj turista koji prolaze kroz naše zemlje rasti.

Premijerka Brnabić je sa novootvorenog zajedničkog prelaza poručila da je današnji dan poseban, ne samo u odnosima između dve države, već i kao početak mogućeg novog razdoblja za bolju regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu. Ona je istakla da će Srbija ostati posvećena daljoj saradnji i promociji partnerstva, jer od toga zavisi ekonomski prosperitet čitavog regiona.

Premijer Zaev je rekao da je otvaranje integrisanog graničnog prelaza Preševo–Tabanovce kruna prijateljstva Srbije i Severne Makedonije i veliki podvig na zajedničkom putu dveju država ka EU. On je ocenio da će zajednička granična kontrola doneti godišnje uštede od osam miliona evra, objasnivši da integrisani prelaz omogućava jednu kontrolu na granici, što znatno doprinosi jačanju ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu.

Blisku saradnju dve zemalje potvrđuje i činjenica da su visoke delegacije nakon početka zajedničke kontrole na prelazu Preševo-Tanbanovce nastavile put ka Skoplju, gde su potpisana tri međudržavna sporazuma.

Jedan od potpisanih sporazuma je i Sporazum o uzajamnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO), čime je načinjen veliki korak u pravcu olakšavanja transporta i trgovine za one kompanije koje su od državnih organa zemlje u kojoj posluju, dobile potvrdu da su siguran i stabilan partner u spoljnotrgovinskom poslovanju.

U Srbiji taj status za sada ima 22 kompanije, a u Severnoj Makedoniji četiri, pa će uzajamno priznavanje statusa podrazumevati da te kompanije imaju isti tretman kao u zemlji u kojoj su status stekle. Da podsetimo, reč je pre svega o olakšanom pristupu pojednostavljenim carinskim postupcima, manjem broju fizičkih pregleda, kao i prioritetu prilikom pregleda tovara.

Pogledaj takodje

Akademik Ivan Jevtić gost Leskovca

U petak, 18. oktobra2019. godine u 18 časova u Svečanoj Sali grada Leskovca gost našeg …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *