SRPSKI LEDENI ČOVEK: Preko 5 sati na snegu samo u šorcu

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U nedelju 15. januara 2023. godine, instruktor Ninđucu kluba Buđinkan Leskovac i viši kustos arheolog, Vladimir Stevanović, u medijima poznat kao Srpski ledeni čovek, realizovao je svoj osmi ledeni uspon samo u šorcu do sada, ovoga puta na najviši vrh planine Rtanj, po imenu Šiljak, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1525 metara.

Temperatura na Rtnju se u nedelju kretala od -4 stepena Celzijusa u ranim jutarnjim časovima, uz hladan vetar i gustu maglu tokom većeg dela uspona. Ukupno trajanje uspona je bilo oko 3 sata, s tim što je Vladimir u istoj odevnoj kombinaciji nastavio i silazak niz planinu, tako da je nakon ukupnog provedenog vremenskog intervala od preko 5 sati, ovo najduže do sada Vladimirovo ledeno planinarenje.

Vladimir je ovaj snežni uspon realizovao u društvu svojih klupskih članova.

Pored toga što je u pitanju bilo najduže Vladimirovo izlaganje hladnoći do sada, poslednji deo uspona je bio izuzetno lep, jer je grupa izašla iz oblaka na čisto vedro nebo, kristalno beli vrh i sjajno sune.

Link za video sa uspona na Rtanj.

Na vrhu i tokom uspona, Vladimir je sproveo i regularne vežbe disanja, kao i meditaciju.

Ovoj vrsti izazova prethodile su ozbiljnije pripreme u vidu adaptacije na hladnoću i vežbi termogeneze putem disanja i vizuelizacije. Vladimir ovakav vid ekstremnog eksponiranja praktikuje od 2010. godine i poseduje neophodno iskustvo za prevenciju neželjenih posledica.

Sve Vladimirove akcije možete pratiti na portalima:

Srpski ledeni čovek – Instagram

Srpski ledeni čovek – Facebook

Kako bi čitav poduhvat bio u najvećoj meri bezbedan, Vladimir praktikuje preventivnu adaptaciju na hladnoću koja potiče iz tradicija severnih hemisfera, ali i iz Japana i Ninđucu tradicije, pod nazivom Šugendo (duhovni izazovi Jamabuši monaha).

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *