hotel bell

SRPSKI LEDENI ČOVEK: Preko 5 sati na snegu samo u šorcu

U nedelju 15. januara 2023. godine, instruktor Ninđucu kluba Buđinkan Leskovac i viši kustos arheolog, Vladimir Stevanović, u medijima poznat kao Srpski ledeni čovek, realizovao je svoj osmi ledeni uspon samo u šorcu do sada, ovoga puta na najviši vrh planine Rtanj, po imenu Šiljak, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1525 metara.

Temperatura na Rtnju se u nedelju kretala od -4 stepena Celzijusa u ranim jutarnjim časovima, uz hladan vetar i gustu maglu tokom većeg dela uspona. Ukupno trajanje uspona je bilo oko 3 sata, s tim što je Vladimir u istoj odevnoj kombinaciji nastavio i silazak niz planinu, tako da je nakon ukupnog provedenog vremenskog intervala od preko 5 sati, ovo najduže do sada Vladimirovo ledeno planinarenje.

Vladimir je ovaj snežni uspon realizovao u društvu svojih klupskih članova.

Pored toga što je u pitanju bilo najduže Vladimirovo izlaganje hladnoći do sada, poslednji deo uspona je bio izuzetno lep, jer je grupa izašla iz oblaka na čisto vedro nebo, kristalno beli vrh i sjajno sune.

Link za video sa uspona na Rtanj.

Na vrhu i tokom uspona, Vladimir je sproveo i regularne vežbe disanja, kao i meditaciju.

Ovoj vrsti izazova prethodile su ozbiljnije pripreme u vidu adaptacije na hladnoću i vežbi termogeneze putem disanja i vizuelizacije. Vladimir ovakav vid ekstremnog eksponiranja praktikuje od 2010. godine i poseduje neophodno iskustvo za prevenciju neželjenih posledica.

Sve Vladimirove akcije možete pratiti na portalima:

Srpski ledeni čovek – Instagram

Srpski ledeni čovek – Facebook

Kako bi čitav poduhvat bio u najvećoj meri bezbedan, Vladimir praktikuje preventivnu adaptaciju na hladnoću koja potiče iz tradicija severnih hemisfera, ali i iz Japana i Ninđucu tradicije, pod nazivom Šugendo (duhovni izazovi Jamabuši monaha).

Check Also

„NADA“ Predstavila „Bogojavljensku incijativu“ za izmenu Zakona o statusu boraca

Koalicija „Nada“ koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije, Nova Demokratska stranka i 25 udruženja, predstavili …

Оставите одговор