Danas, kada postajem prvak: Dnevnik juga sa najmlađim školarcima u ”Vasi” i školi u Vinarcu

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Činjenicu da je polazak u školu, koji se dešava jednom u životu, vrlo poseban dan, roditelji, bake, deke i učitelji, uglavnom prihvataju sa mnogo više uzbuđenja nego prvaci i baš zato se trude da njihovi mališani ovu prvu veliku prekretnicu sačuvaju u što boljoj uspomeni

– Da li je polazak u školu važniji od rođendana, upitao me sinoć unuk, zbunjen okupljanjem rodbine, poklonima, glasno izricanim željama i čestitkama, tortom, koja ima simboliku da zasladi početak jednog novog razdoblja u njegovom životu.

Ne sećam se svog prvog dana u školi, jer je bilo poodavno, ali su se, što je i očekivano, vremena promenila. Onda smo, okićeni kapama i maramama, stupajući u Pionirsku organizaciju, obećavali da ćemo se truditi da budemo Pošteni, Istrajni, Odani, Nepokolebljivi, Istinoljubivi, Radni.

Danas nema pionirske zakletve, ali su prvačići sigurno dobili prve dragocene savete i lekcije. U Osnovnoj školi ”Milutin Smiljković” u Vinarcu, prvi put je u klupe selo 39-oro predškolaca, koji će nastavu pohađati u dva odeljenja u matičnoj i isturenom odeljenju u Priboju. Okupljanje u dvorištu, prozivka i ulazak. Upoznavanje sa učiteljicamai slikanje za uspomenu na prvi školski dan. Svečano, a opet pomalo napeto, kako inače i priliči premijerama.

U školi ”Vasa Pelagić”, učitelj Ljubiša, započinje četvorogodišnji put sa svojom osmom generacijom. Sada već tradicionalno, njegovi prvaci su opremljeni majicama, šeširićima, balonima i ostalim, reklo bi se svečarskim rekvizitima.

Deca su uzbuđena, učitelj takođe:

– Ovde su danas svi isti. Jednako startuju i imaju isti cilj. Ko će najdalje stići i sa koliko uspeha i muke, zavisiće i od roditelja i od učitelja, ali najviše od same dece. Naše je da im polazak u školu učinimo što prijatnijim, da shvate da danas prave značajan korak u životu, ali ne i da je to završetak bezbrižnog života. U prvom razredu učimo, ali se i igramo, družimo, upoznajemo.

Prvaci su nam rekli da se raduju, uzbuđeni su i veseli, a znaju da će u školi naučiti da pišu i računaju, upoznati mnogo drugara i postati veliki.

Neka im je sa srećom!

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *