Home / DRUŠTVO / Danas, kada postajem prvak: Dnevnik juga sa najmlađim školarcima u “Vasi“ i školi u Vinarcu
hotel bell

Danas, kada postajem prvak: Dnevnik juga sa najmlađim školarcima u “Vasi“ i školi u Vinarcu

Činjenicu da je polazak u školu, koji se dešava jednom u životu, vrlo poseban dan, roditelji, bake, deke i učitelji, uglavnom prihvataju sa mnogo više uzbuđenja nego prvaci i baš zato se trude da njihovi mališani ovu prvu veliku prekretnicu sačuvaju u što boljoj uspomeni

– Da li je polazak u školu važniji od rođendana, upitao me sinoć unuk, zbunjen okupljanjem rodbine, poklonima, glasno izricanim željama i čestitkama, tortom, koja ima simboliku da zasladi početak jednog novog razdoblja u njegovom životu.

Ne sećam se svog prvog dana u školi, jer je bilo poodavno, ali su se, što je i očekivano, vremena promenila. Onda smo, okićeni kapama i maramama, stupajući u Pionirsku organizaciju, obećavali da ćemo se truditi da budemo Pošteni, Istrajni, Odani, Nepokolebljivi, Istinoljubivi, Radni.

Danas nema pionirske zakletve, ali su prvačići sigurno dobili prve dragocene savete i lekcije. U Osnovnoj školi “Milutin Smiljković“ u Vinarcu, prvi put je u klupe selo 39-oro predškolaca, koji će nastavu pohađati u dva odeljenja u matičnoj i isturenom odeljenju u Priboju. Okupljanje u dvorištu, prozivka i ulazak. Upoznavanje sa učiteljicamai slikanje za uspomenu na prvi školski dan. Svečano, a opet pomalo napeto, kako inače i priliči premijerama.

U školi “Vasa Pelagić“, učitelj Ljubiša, započinje četvorogodišnji put sa svojom osmom generacijom. Sada već tradicionalno, njegovi prvaci su opremljeni majicama, šeširićima, balonima i ostalim, reklo bi se svečarskim rekvizitima.

Deca su uzbuđena, učitelj takođe:

– Ovde su danas svi isti. Jednako startuju i imaju isti cilj. Ko će najdalje stići i sa koliko uspeha i muke, zavisiće i od roditelja i od učitelja, ali najviše od same dece. Naše je da im polazak u školu učinimo što prijatnijim, da shvate da danas prave značajan korak u životu, ali ne i da je to završetak bezbrižnog života. U prvom razredu učimo, ali se i igramo, družimo, upoznajemo.

Prvaci su nam rekli da se raduju, uzbuđeni su i veseli, a znaju da će u školi naučiti da pišu i računaju, upoznati mnogo drugara i postati veliki.

Neka im je sa srećom!

Check Also

U Jablaničkom okrugu za vikend 33 osobe pozitivne na Korona virus

Zavod za javno zdravlje Leskovac saopštio je najnovije podatke o epidemiološkoj situaciji u Jablaničkom okrugu. …

Оставите одговор