Početna / DRUŠTVO / VISOKA POSLOVNA ŠKOLA 40 kuvara iz 30 zemalja prevdođeni Sašom Mišićem i Stevom Karapandžom posetili Leskovac

VISOKA POSLOVNA ŠKOLA 40 kuvara iz 30 zemalja prevdođeni Sašom Mišićem i Stevom Karapandžom posetili Leskovac

Visoku poslovnu školu strukovnih studija posetilo je danas 4o gastronoma iz 3o zemalja, koji učestvuju ili žiriraju na 5. Medjunarodnom gastrofestivalu u Nišu. Medju kuvarima bili su čuveni Stevo Karapandža i Saša Mišić. Posle obilaska gastro-kabineta u školi, gosti su posetili Destileriju ‘’Trivulesk’’ I obišli leskovačku Crkvu Odžakliju.

Medju vrhunskim gastronomima, okićenim brojnim bedževima i značkama, koje govore o priznanjima i čak, titulama stečenim u dugogodišnjem bavljenju kuvarskim poslom, bilo je onih koji u Leskovac dolaze prvi put, ali je najpoznatijem jugoslovenskom kulinaru, Stevu Karapandži, ovo, kaže, povratak medju prijatelje. Prepoznatljiv osmeh i prisećanje na druženje sa Stevom, vlasnikom čuvene kafane ‘’Gušter’’.

–  Snimali smo kod Steve epizodu serijala ‘’Male tajne velikih majstora kuhinje’’ i snimanje je trajalo ceo dan. Sutradan, krećemo da prošetamo gradom moj snimatelj Oto i ja, a znate kakvi su snimatelji, uvek im malo kadrova. Šetajući tako, ja vidim da je kamera ‘’otvorena’’, odnosno da kaseta nije ubačena. Ništa od onoga što smo snimili nije ostalo. Vratimo se kod Steve i snimali ponovo. Za razliku od prvog dana, u ponovljenoj verziji, snimanje je trajalo nešto više od pola sata. Kad neko pomene Leskovac, osim roštilja, ta mala avantura mi uvek padne na pamet i to mi je jedna lepa uspomena.

Na pitanje šta misli o leskovačkom roštilju, čuveni kuvar odgovorio je kontrapitanjem : Ko nije čuo za leskovački voz, otkrivajući da  mu samo pri pomenu ovog specijaliteta raste apetit. Karapandža kaže i da prati rezultate mladih leskovačkih kulinara, sa kojima se, kaže, vrlo ozbiljno radi.

Vuko Mitrović, predsednik Udruženja šefova kuhinje Crne Gore i osnivač Fakulteta za gastronomiju na Svetom Stefanu, u Leskovac dolazi premijerno, ali o čuvenom roštilju i skara-majstorima zna puno:

–  O karakteristikama i ukusu leskovačkog roštilja suvišno je i pričati, a ja sam imao sreću da ga kušam u najpoznatijem crnogorskom hotelu ‘’Splendid’’. Pripremao ga je Leskovčanin Aleksandar Stanković, kao šef kuhinje. On taj posao radi već nekoliko godina i predstavlja ga na svim takmičenjima gastronoma, osvaja priznanja. To je još jedna veza nas iz tog dela Crne Gore sa Leskovce, u kome sam prvi put već uživam.

Istok Legat, predsednik udruženja slovenačkih kuvara i međunarodni sudija sa najvišom licencom, prošle godine žirirao je na 3o takmičenja. Mladi leskovački kuvari kvalitativno napreduju I to se vidi, ocenio je:

–   Bio sam na takmičenju u Nišu i prošle godine, a za poslednjih 12 meseci, napredak koji u načinu pripreme, inovativnosti i načinu serviranja postižu studenti iz leskovačke Visoke škole, je više nego evidentan. Drago mi je da ovakva ustanova postoji, vidim da deca imaju sve uslove da se nauče poslu, imaju dobre predavače, a I na tržištu se kuvari plaćaju suvim zlatom.  Za sve će biti mesta, a posebno za najbolje, najmarljivije i najupornije.

Za paklenog kuvara Sašu Mišića, Leskovac i roštilj ne predstavljaju više tajnu. On smatra da gastronomske specijalitete treba jesti samo u kraju odakle potiču:

 – Leskovački roštilj bilo gde drugde ne može imati ni približno kvalitet sličan ovom ovde. Čini mi se da čak i voda kad  je prenesete negde drugde, nema isti ukus. Da li je najbolji na svetu, ne znam, nisam obišao ceo svet, a da je ukusan, tu nema zbora. Ne može pica biti ista u Beogradu i negde u Italiji, a slično je sa svakim specijalitetom. Roštilj od životinja sa ovog područja, pečen na ćumuru iz ovog kraja Ii pripreman iz ruku majstora koji se ovde rodio jeste autentični leskovački specijalitet. A imate i ajvar, papriku, spržu, ma imate sve. Škola je dobro opremljena, kuhinja čista, uredna i moderna, predavači dobri, studenti vredni. Nema zime za leskovačku kuhinj

Goste je, u ime gradonačelnika pozdravila pomoćnica, Jasmina Randjelović:

–  Leskovac se već sada, kao svetska prestonica gastronomije, može pohvaliti sa tri brendirana proizvoda: roštilj mesom, ajvarom i spržom i  tom svojom ponudom kunkuriše svakom drugom gradu. Nadam se da će eminentni gosti imati priliku da sva tri brenda probaju, da uživaju I da nam ponovo dodju.

Profesor gastronomije na Visokoj poslovnoj školi u Leskovcu, Momčilo Conić, oduševljen je što će čuvenim šefovima kuhinja moći da prezentuje najmoderniji kabinet u kojima se školuju budući kuvari:

–   Studenti će pripremati ‘’Leskovački voz’’, pomalo zaboravljeni specijalitet leskovačke kuhinje, koji želimo da reafirmišemo i ponudimo danas I budućim gostima. Neizmerno sam zahvalan svim čuvenim kolegama, koji će dan provesti u Leskovcu. Pripremili smo im, zajedno sa Turističkom organizacijom, obilazak pojedinih znamenitosti, tako da verujem da ćemo ih zaintrigirati da ponovo dodju.

Boraveći u Leskovcu, 4o gastronoma iz 3o zemalja, posetilo je Destileriju Trivulesk i degustiralo proizvode, a potom obišlo i leskovačku Crkvu Odžakliju, jedan od kulturno-istorijskih i verskih spomenika, koji se nalazi na mapi top turističkih destinacija u Leskovcu.     

S.Ć.

Pogledaj takodje

Leskovčanke Gabrijela i Anđela vicešampionke u oblasti hotelijerstva i mendžmenta

Dvočalana ekipa Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca, vicešampion  je nacionalnog takmičenja stručnih škola u oblasti hotelijerstva i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *