hotel bell

U Vučju po osmi put održana manifestacija “Dani kruške”

Vučjanski kraj nadaleko je poznat po velikim površinama pod zasadima kruške i po naravno rakiji koja je dobila naziv po Vilijamovoj sorti kruške.

Ovu voćnu kulturu svake, godine a ove po 8. put proslavljaju Vučjanci, i ovo je jedinstvena prilika da prezentuju svoje proizvode ali i da dobiju savet od nadležnih iz Poljoprivredne stručne službe.

“U Vučjanskom kraju se 360 hektara nalazi pod zasadom kruške. Iz Vučja, nekadašnje nadaleko poznate destilerije potiče kruškova rakija Viliams. Ovde imamo priliku da degustiramo i vidimo domaće varijante kruške i rakije od kruške , a najbolji proizvođači biće nagrađeni – kazao je predsednik saveta MZ Vučje, Zoran Nikolić.

Gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović sa svojim timom prisustvovao je ovoj manifestaciji i ovom prilikom istakao da je vučjanski karj poznat po uzgoju voća.

“Ova manifetacija polako prerasta u tradiciju našeg kraja. Od ukupnog zasada pod kruškom je 530 hektara što iznosi 10% od ukupne površine pod zasadom voća u Jablaničkom okrugu. Naši današnji domaćini su voćari iz Vučja i okolnih mesta koji će predstaviti najbolje što imaju, voće i voćne rakije. Praksa grada je da poljoprivrednike kroz subvencije svake godine stimuliše za rad i unapređenje uslova, te tako nećemo izostati ni ove godine – istakao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

U pratećem delu manifestacije održano je takmičenje u ljušćenju kruške za kompot, gde je najbrža bila Tanja Aleksić, a za najlepšu krušku nagradu je dobio Ivan Nikolić.

Check Also

Istraži MERIDIAN SPECIJAL, sastavi dobitan tiket i osvoji 100 poklon spinova!

Prethodnih dana imali smo priliku da uživamo u vrhunskim utakmicama prestižnih UEFA takmičenja. Verovali ili …

Оставите одговор