Početna / DOGAĐAJI / IZDVOJI DAN ZA SVOJE ZDRAVLJE Predavanje o prevenciji raka grlića materice

IZDVOJI DAN ZA SVOJE ZDRAVLJE Predavanje o prevenciji raka grlića materice

U poslednjoj sedmici januara, obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Cilj kampanje je podsećanje javnosti na mogućnosti i značaj prevencije oboljenja, koje je i dalje u samom vrhu među uzrocima oboljevanja i umiranja žena u našoj populaciji.

U petak, 25.01.2019, u prostorijama Socijalnog preduzeća „RADANSKA RUŽA“ u Lebanu, u 12 sati, biće održano predavanje na temu značaja prevencije raka grlića materice, od strane patronažne službe Doma zdravlja Lebane.

Karcinom grlića materice je, po učestalosti, četvrti najčešći karcinom kod žena, sa preko pola miliona novoobolelih širom sveta, a po stopi smrtnosti zauzima neslavno 2. mesto. Najčešće se dijagnostikuje kod mladih žena, između 35. i 44. godine.

Preventivnim merama i kontinuiranom edukacijom ova se slika značajno može promeniti. Zbog toga što redovni pregledi tako značajno mogu uticati na ishod i prognozu bolesti. U Srbiji se sprovodi Nacionalni skrining na karcinom grlića i podrazumeva ginekološki pregled i uzimanje PAPA brisa ženama uzrasta od 25 do 64 god. jednom u 3 godine.

Redovnim ginekološkim pregledima mogu se blagovremeno otkriti rane premaligne promene i sprečiti njihov razvoj u karcinom.

Prednosti skriniga grlića materice leže u činjenici da je grlić materice potpuno dostupan vizualizaciji ginekologa, te ginekološki pregled uz uzimanje PAPA brisa predstavlja pouzdanu, jednostavnu, brzu, bezbolnu i kratkotrajnu metodu za utvrđivanje promena na ćelijama
grlića materice.

Početne promene displazije potpuno su izlečive i zahtevaju samo češće kontrole ili minimalne terapijske procedure.

Ukoliko se početne promene razviju u karcinom, lečenje je dugotrajno, radikalno, a prognoza bolesti neizvesna.

U Srbiji oko 60% bolesnica u trenutku postavljanja dijagnoze ima odmaklu bolest.

U odmaklom stadijumu, samo jedna od šest obolelih žena će preživeti narednih 5 godina.

Apelujemo na sve pripadnice lepšeg pola, da makar jednom u 3 godine izdvoje dan za svoje zdravlje.

Pogledaj takodje

U četvrtak bez struje dve ulice u gradu

U četvrtak zbog radova deo stanovnika dve gradske ulice neće imati struju – saopšteno je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *