Home / Opštine / Bojnik / Gradski štab: Epidemiološka situacija u Leskovcu nepovoljna, obolevaju čitave porodice
hotel bell

Gradski štab: Epidemiološka situacija u Leskovcu nepovoljna, obolevaju čitave porodice

Prema najnovijim rezultatima Zavoda za javno zdravlje Leskovac, od 899 uzoraka uzetih od građana Jablaničkog okruga, 126 je pozitivno na prisustvo kovida. Broj novozaraženih drastično raste, što je posledica masovnih okupljanja u proteklom periodu. S druge strane, procentom vakcinisanih, Gradski štab za vanredne situacije nije zadovoljan, istaknuto je na prvoj sednici u ovoj godini.

Najviše novoobolelih je sa teritorije grada Leskovca- 82, iz Vlasotinca je 27, Lebana 8, Bojnika 6, Medveđe 2 i Crne Trave-1. Gotovo 50% zaraženih su iz kategorije zaposleni, 22-oje je nezaposleno, 17 je penzionera, 7 studenata, 3 učenika i dvoje dece.

– U porodičnim klasterima, do sada je u Jablaničkom okrugu registrovano 2.409 porodica sa više obolelih članova. Klinička slika kreće se od asimptomatske, preko lake, do srednje-teške. Od početka epidemije, najčešće su obolevali zaposleni, a po broju zaraženih do sada, prednjače “Aptiv“ sa 1.055 i “Jura“ sa 749, slede Opšta bolnica, iz koje je obolelo 576 zaposlenih i Ustanova za odrasle i starije-101. Od početka epidemije, potvrđeno je 26.985 kovid pozitivnih u okrugu, najviše u gradu Leskovcu 16.586, izvestio je vršilac dužnosti direktora ZZZJZ, Ivan Sokolović.

U protekle, nešto manje od dve godine, na teritoriji okruga testirano je 146.402, u Leskovcu 91.940 lica. Imunizacija ne teče zadovoljavajućim tempom, jer je prvu dozu primila jedva polovina odraslog stanovništva. Drugom dozom vakcinisano je još manje, a trećom se pelcovala jedva četvrtina onih koji su primili prethodne dve.

Od kovida su nešto češće obolevale žene i one čine 63% od ukupnog broja zaraženih. Prosečna starost inficiranih je 46,28 godina, što odgovara kategoriji radno-aktvnog stanovništva.

U kovid bolnici u Leskovcu, trenutno se leči 26 lica, od kojih je 18 na kiseoničkoj potpori, popunjenost Centra je 44 posto, a u sistemu je trenutno samo Grudno odeljenje. Epidemiološka situacije je nepovoljna, sa tendencijom pogoršanja, a slave, praznici i masovna okupljanja, znatno su doprinela širenju infekcije, ocenio je doktor Sokolović.

Stoga je Štab za vanredne situacije doneo odluku da Turističkoj organizaciji predloži odlaganje, odnosno pomeranje do daljeg, koncerta Ace Pejovića, koji je trebalo da nastupi sutra, na dočeku Nove pravoslavne godine.

– Procenjujemo da je u najboljen interesu svih građana, institucija zdravstvene zaštite i zaštite zdravstvenih radnika, da se masovna okupljanja izbegavaju. Smatramo da je koncert neophodno pomeriti za, recimo, 8. mart, ako situacija tada bude povoljnija. Gradski štab za vanredne situacije će nastaviti da radi u cilju zaštite svih i dati sve od sebe da iz borbe sa kovidom izađemo sa što manje posledica. Zato pozivam sugrađane da iskoriste mogućnost koju je država dala obezbeđivanjem vakcina, te da na taj način zaštite i sebe i druge, istakao je predsednik Štaba i gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.

On je dodao da su Leskovčanima, na Glavnom vakcinalnom punktu, u Hali “Partizan“ dostupne četiri vrste vakcina: Fajzer, Sinofarm, Astra-zeneka i Moderna, a očekuje se da narednih dana stignu i nove količine Sputnjika V.

Check Also

Kontakt telefoni za proveru upisa u izvodima iz Jedinstvenog biračkog spiska

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da će otvoriti kontakt …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *