DS LESKOVAC: Poraz gradske kulturne politike

Gradski odbor Demokratske stranke Leskovac oglasio se saopštenjem za javnost povodom izbora Zrenjanina za prestonicu kulture.

“DS Leskovac podseća da je Leskovac odavno poznat kao grad sa najmanjim izdvajanjima iz budžeta za projekte u kulturi. Sa samo 15 miliona dinara opredeljenih za ove projekte, u odnosu na budžet od 6 milijardi, naš grad izdvaja manje od 0,25 % budžeta a šta je na nivou statističke greške. Da nesreća bude veća, i to malo para se deli po partijskim linijama, pa se dešava da dva festivala dobijaju najmanje novca uprkos svojim kvalitetima koji prelaze granice ove države. „Drum Dum Fest“ tavori sa jednim istim iznosom već nekoliko godina dok Festival književnosti „Think Tank Town“ svake godine dobija sve manje sredstava: od 500 hiljada na početku strahovlade SNS-a do simboličnih 150 hiljada dinara koje je prošle godine dobio jedan od najvažnijih književnih festivala, a koji ove godine slavi svoje „punoletstvo“ – navodi se, između ostalog u saopštenju koje je potpisao poverenik Gradskog odbora i odbornik Demokratske stranke Saša Stojanović i dodaje – Osnovni uzrok ovako neuspešne kulturne politike leži i u činjenici da su članovi komisija koji odlučuju o raspodeli novca uglavnom SNS kadar i da među njima nema nijednog ozbiljnog umetničkog stvaraoca; tačnije, ne sećamo se imena nijednog poznatog književnika, kompozitora ili akademskog slikara koji bi bio član ovih komisija.”

U saopštenju se zaključuje da je rezultat takve politike poraz u izboru za nacionalnu prestonicu kulture i upućuje poziv lokalnim vlastima da se povećaju izdvajanja za projekte u kulturi, a da rad komisije bude javan.

Check Also

U utorak bez struje jedno naselje i tri ulice u Leskovcu i jedno selo

Elektrodistribucija Leskovac najavila je nastavak radova na elektro mreži i nova privremena isključenja potrošača. “Ogranak …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *