hotel bell

Danas su Mitrovske zadušnice

Zadušnice, praznik u pravoslavnoj crkvi koji je posvećen mrtvima (upokojenima). Praznuje se uvijek u subotu jer je u bogosluženjima po crkvenom pravilu subota dan za pomen svim mučenicima i upokojenima pa se stoga i u bogoslužbenim pesmama vernici molitveno obraćaju za spasenje svojih upokojenih.

U crkvenoj godini određeni su za upokojene dani četiri puta godišnje i to: zadušnice u prvoj polovini oktobra (11. X. po novom, 28. IX po starom kalendaru), u narodu poznate kao Miholjske zadušnice zato što bivaju o Miholjdanu. Druge zadušnice uvek se služe u prvu subotu novembra i u narodu su poznate kao Mitrovske zadušnice. Te zadušnice su uvek u subotu pre praznika Sv. velikomučenika Dimitrija. Treće zadušnice su pokretne i vezane su uz pripremu za početak uskršnjeg posta. I četvrte zadušnice uvek su u subotu uoči praznika Silaska Sv. Duha na apostole (Duhovi).

Različiti su običaji u narodu povodom zadušnih praznika. U te se dane moli na svetoj liturgiji, na parastosima, prekađivanjem grobova i pomenima za spasenje svih onih koji su usnuli s nadom na “vaskrsenje” i život večni.

Check Also

Cvetanović u poseti gazdinstvu Đorđević: Ako svi poljoprivrednici prestanu da rade, nećemo imati šta da jedemo – poručio mladi poljoprivrednik

Predsednik Privremenog organa grada Leskovca Goran Cvetanović, posetio je danas poljoprivredno gazdinstvo Stevana Đorđevića iz …

Оставите одговор