PRIPREMA PACIJENATA ZA TRANSPLANTACIJU BUBREGA Nacionalni seminar nefrologa održan u Leskovcu

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U saradnji Opšte bolnice Leskovac, Službe nefrologije, Okružne podružnice Srpskog lekarskog društva Leskovac i Udruženja nefrologa Srbije održan je nacionalni seminar u sali Narodnog pozorišta u Leskovcu.

 Tema sastanka je bila „Priprema pacijenata za transplataciju bubrega“, a na tu temu su govorili prof. dr Radomir Naumović – predsednik Udruženja nefrologa Srbije, prim. dr Goran Paunović – Klinika za nefrologiju, KC Niš, prim. dr Miomir Prokopović – Opšta bolnica Leskovac, Služba nefrologije, prim.dr Slobodan Davinić – Opšta bolnica Leskovac, Služba nefrologije i prim. dr Miodrag Sokolović – opšta bolnica Leskovac, Služba nefrologije.

– Ovakvi skupovi su dosta važni jer mogu da se čuju nove stvari što se tiču transplatacije. Današnja tema je priprema pacijenata za transplataciju bubrega i to je jedan dugotrajan proces i obuhvata dve faze. U prvoj fazi se obrada započinje u okolnim dijalističkim centrima, a finalizaciju završavamo u Kliničkom centru u Nišu. Inače, na teritoriji Srbije ima oko 5000 bolesnika koji su na hroničnom programu hemodijalize i oko 800 koji čekaju na transplataciju. To je veliki broj, kao što je veliki broj i onih koji čekaju dijalizu, možemo da kažemo da je to i prava epidemija bolesnika kod nas. To nisu samo osnovne bubrežne bolesti, nego je tu i šećerna bolest i arterijska hipertenzija koje dovode do oštećenja bubrega i njegovog propadanja, rekao je Prim. dr Goran Paunović.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je najavio nove investicije u leskovačko zdravstvo u naredne dve godine, napominjući da će se uz pomoć Kancelarije za javno ulaganje investirati oko 20 miliona evra.

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *