Prva faza legalizacije završena uspešno

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Još jedan, u nizu sastanaka predstavnika ministarstva gradjevine, saobraćaja i infrastrukture, sa načelnicima okruga predsednicima opština i gradonačelnicima sa tetirorije južne Srbije, na temu realizacije Zakona o ozakonjnju, održan je danas u Leskovcu. Jednoglasno je zaključeno da je prva faza ovog značajnog posla bila uspešna, ali ne i druga.

Popis kao prva faza realizacije Zakona o ozakonjenju, uz male teškoće, urađen je u predviđenom roku i uz potreban kvalitet. Druga, izdavanje rešenja o rušenju nezakonito izgradjenih objekata, teče sporo i uz brdo problema, kaže načelnik Jablaničkog upravnog okruga,  Božidar Stojiljković:

– Što se Jablaničkog okruga tiče, zaključno sa 3o. Avgustom ove godine, izdato je ukupno 21.4oo rešenja za rušenje nelegalno izgradjenih ovjekata od strane 2o ovlašćenih izvršilaca- inspektora, što nije u skladu sa postavljenim ciljevima. Osnovni problemi  su norma i planiranje , koji su baza za utvrdjivanje rokova, a javljaju se i kadrovske poteškoće. Koliko god da smo zadovoljni prvom fazom i popisom, toliko smo dužni da kritički sagledamo sve uzroke sporije realizacije druge faze.

Nažalost, moraćemo da počnemo sa primenom Čl. 44 Zakona o ozakonjenju, koji propisuje novčane kazne u visini od 5o.ooo do 15o.ooo dinara, za nadležne gradjevinske inspektore, najavio je Stojiljković.

On dodaje da je na području Jablaničkog okruga popisano 93 ooo nelegalnih objekata, što znači da toliko rešenja o rušenju treba izdati. Svaki  gradjevinski inspektor, da bi postupak tekao pravom dinamikom, mesečno treba da izda 4o rešenja, a analize pokazuju da je prosek oko 2o rešenja mesečno.Subjektivni razlozi za probijanje rokova se mogu istolerisati, ali subjektivne moramo korigovati, naglasio je načelnik Božidar Stojiljković.

Pomoćnik ministra gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Djordje Milić, ističe da bi trebalo sačekati izveštaje iz svih okruga, nakon čega će se ministarstvo i zvanično oglasiti, ali da, i samo jedan primer, ukazuje na postojanje problema, koji u startu moraju biti otklonjeni:

– U svakom slučaju , ne smemo da odstupimo od utvrdjenih normi, jer za to nema opravdanja.Naše dosadašnje analize ukazuju na to da se posao izdavanja rešenja o rušenju, uz bolju organizaciju mora ubrzati. Svesni smo specifičnosti koje ova oblast nosi, jer nailazimo na mnoge nerešene imovinske odnose na nepokretnostima, gde moramo biti obazrivi i naći pravu meru. Jako nam je važno da sva rešenja budu maksimalno čista, što slažem se, zahteva i dodatno vreme za obradu.

Sličnih sastanaka, a u cilju popravljama uslova i ambijenta za završetak druge faze, biće još, najavio je načelnik JUO Božidar Stojiljković, jer ona jeste preduslov za treću fazu, u kojoj će biti izdavana rešenja ozakonjenih objekata.    

Check Also

Ideje za kvalitetan i uzbudljiv odmor u regionu

Bilo da je zima, jesen, proleće ili leto, putovanja su uvek najbolji način da provedete …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *