hotel bell

U Leskovcu održan međunarodni skup „Srpske nacionalne integracije i dezintegracije kroz vremena“

Narodni Muzej u Leskovcu danas je bio domaćin međunarodnom skupu pod nazivom “ Srpske nacionalne integracije i dezintegracije kroz vremena“.

Uz prisustvo brojnih zvanica iz Srbije i okruženja, na skupu je svoje učešće uzelo 35 eminentnih stručnjaka iz oblasti istorije, arheologije, politikologije i kulturologije iz zemlje i regiona, koji su kroz 25 naučnih priloga već dali doprinos ovom naučnom skupu i Leskovačkom zborniku, koji je svetlost dana ugledao upravo danas.

„Kad vidim ovu sliku, vidim da ovaj skup napreduje u sve tri dimenzije: u kvalitetu, u kvantitetu i u značaju i želeo bih da se zahvalim svim učesnicima koji svojim radom doprinose da najstariji muzejski časopis u Srbiji, a to je Leskovački zbornik, bude i među najeminentnijim časopisima u Srbiji. Takođe, i sama tema skupa i naša burna istorija daje velike mogućnosti za istraživački rad, za radove, razgovore – kazao je direktor Muzeja Nebojša Dimitrijević.

Današnji događaj otvorio je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, koji je ovom prilikom poželeo dobrodošlicu gostima i predstavio uspehe naših institucija.

„Ponosan sam na ustanove kulture Grada Leskovca koje je svih ovih godina krasi efikasno, plodotvorno i društveno korisno delovanje. A kada je u pitanju organizacija naučnih skupova i izdavanje naučnih časopisa iz oblasti istorije, arheologije, etnologije i istorije umetnosti, Narodni muzej u Leskovcu je pokazao da je u tom poslu neprevaziđen. Zato je i naučni časopis Narodnog muzeja u našem gradu, Leskovački zbornik koji ima tradiciju izlaženja 62 godine, od strane Matičnog odbora kategorisan kao istaknuti nacionalni časopis – što znači da smo prevazišli lokalne i regionalne okvire i dostigli nacionalni nivo, na čemu čestitam svim ljudima koji su sa puno energije, ljubavi, znanja i umeća učestvovali – uredništvu Leskovačkog zbornika – kazao je Cvetanović.

Prisutnima se obratio i prof. dr Dejan Antić, predsednik Upravnog odbora Narodnog muzeja Leskovac i organizator skupa.

„Retki su veliki gradovi na jugoistoku zemlje koji nesebično pomažu identitetske nauke, a lokalna samouprava grada Leskovca pokazala je da razume značaj humanističkih disciplina u procesu izgradnje savremenog i razvijenog društva. Prošle godine sam vam sa istog ovog mesta obećao modernizaciju muzejskog časopisa. Obećano je i ispunjeno. Leskovački zbornik je sada vidljiv širom sveta. Izradili smo savremenu digitalnu platformu. Sad nam ostaje da se uz pomoć Matičnog odbora za istoriju, etnologiju, arheologiju i istoriju umetnosti izborimo da istaknuti nacionalni časopis Leskovački zbornik dobije kategoriju koju zbog eminentnih naučnih saradnika, kvaliteta naučnih priloga, specifičnosti tematike koja se u njemu obrađuje i zbog 62-godišnjeg kontinuiteta u izlaženju zaslužuje, a to je kategorija vrhunskog nacionalnog časopisa.“

Check Also

Zaštitnik građana Zoran Pašalić: Svaki grad i opština moraju imati svog ombudsmana

Cilj sporazuma, koji je Pašalić juče u Šapcu, potpisao sa Udruženjem lokalnih zaštitnika građana, jeste …

Оставите одговор