SNS Leskovac: Uskoro nabavka aparata za merenje gustine kostiju i dokazivanje osteoporoze

Lekari Odbora za zdravstvo Gradskog odbora Srpske napredne stranke, već dva dana, u stranačkim prostorijama, obavljaju preventivne preglede i merenja gustine kostiju.

 

Interesovanje za akciju je veliko, jer aparat za skrining merenje i utvršivanje prisustva osteoporoze, ne poseduje nijedna zdravstvena ustanova u gradu.

Cilj akcije je, kako naglašava doktor Dušan Stojanović, otkrivanje metaboličke bolesti, osteoporoze – u narodu poznatoj kao ”omekšanje kostiju”.

Ona u ranoj fazi ne daje kliničku sliku, ali kasnije, zbog smanjenog kvaliteta kostiju, dovodi do spontanih preloma, koji teško zarastaju.

Ovim preventivnim pregledima, bolest se otkriva u ranoj fazi, a lekari pacijenta upućuju na dalja ispitivanja ili preporučuju terapiju.

Načelnik odeljenja fizijatrije, fizikalne terapije i rehabilitacije, doktor Srđan Matić, naglašava da Svetska zdravstvena organizacija smatra da će do 2050. godine, osteoporoza biti jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema na planeti. Prema istim istraživanjima, broj pacijenata sa prelomom kuka će do 2040. porasti za 123, a sa prelomom kičmenih pršljenova, za 53 procenta.

Ovaj kraj je, prema Matićevim rečima, poznat po tome da ovdašnje žene vrlo rano ulaze u menopauzu i to je jedan od glavnih faktora rizika. Tu su još nasledni faktor, fizičke predispozicije, upotreba kortekosteroida i dodatna endokrina oboljenja.

Veće šanse da obole imaju žene niskog rasta u menopauzi, svetle pute i plave kose, a prvi znaci osteoporoze mogu da budu gubitak telesne težine, i krivljenje kičme, jer se hormon estrogen, koji štiti kosti, nalazi upravo u telesnim mastima. Zbog toga, punije osobe spadaju u manje rizičnu grupu, ističe doktor Matić.

Dozirana fizička aktivnost, poput šetnje i plivanja i redovno unošenje voća i povrća već nakon 30.-te godine života, znatno utiču na pojavu i razvoj bolesti.

Nijedna zdravstvena ustanova na teritoriji grada, niti južno od Niša, ne poseduje aparat za merenje gustine kostiju i dokazivanje osteoporoze, ali smo upravo u pregovorima za nabavku jednog skrining i jednog DEKS aparata, čija vrednost na tržištu iznosi 10 do 15, odnono oko 30 hiljada evra, kaže doktor Matić.

Suzana Stojiljković

Check Also

Iz budžeta Leskovca danas isplaćena prva rata za regulisanje dugova Medicinske škole i 13,8 miliona za održavanje vodotokova i sprečavanje poplava

Danas je iz budžeta grada isplaćena prva rata za regulisanje dugovanja Medicinske škole prema Opštoj …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *