Prekopčelica: Čuvar srpske istorije i tradicije

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Prekopčelica, slikovito selo u opštini Lebane, smešteno između Kitice i Zmijinog Kamena, odiše bogatom prošlošću i autentičnim duhom tradicije.

Njegova priča, prožeta legendama i istorijskim zapisima, čini ga važnim delom srpske kulturne baštine.

Legenda kaže da je selo dobilo ime po putu koji je prolazio kroz gustom hrastovom šumom punom pčela – “preko pčelica”. Danas, Prekopčelica odiše spokojem i prirodnim lepotama, svedočeći o bogatom nasleđu i životu koji je tekao kroz vekove.

Iako je broj stanovnika u poslednjim decenijama opao, selo i dalje čuva svoju tradiciju i običaje. Crkva Sv. Nikole, sagrađena na temeljima stare pravoslavne crkve, predstavlja simbol vere i zajedništva, dok spomenici poginulih u ratovima svedoče o hrabrosti i žrtvama koje je selo podnelo.

Prekopčelica nije samo mesto istorijskih značajnosti, već i domaćin brojnih tradicionalnih događaja. Sabor koji se svake godine održava povodom praznika Velike Gospojine okuplja meštane i posetioce u duhu zajedništva i proslavljanja.

Ovaj pitoreskni kutak Srbije, sa svojom starom školom, crkvom i lokalnim običajima, predstavlja dragocen deo nacionalnog identiteta. Kroz očuvanje svoje istorije i tradicije, Prekopčelica ostaje neizbrisiv pečat u srcima svojih stanovnika i svih koji je posete.

Check Also

Novi trotoari na delu Bojničkog puta na izlazu iz Leskovca

Radovi na relaciji između grada Leskovca i opštine Bojnik, odnosno na državnom putu IIa reda, …