Leskovački privrednici i industrija remete rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu, koje je projektovano da vrši prečišćavanje vode do nivoa prihvatljivog za ispuštanje u Južnu Moravu, suočava se s brojnim problemima zbog nedostatka ekološke svesti leskovačkih privrednika, kao i zbog neodgovornog ponašanja građana koji nepravilno koriste kanalizaciju.

Direktorka Vodovoda Maja Milošević Milojić istakla je na današnjoj konferenciji za medije da postrojenje nikada nije prestalo s radom i da se trudi da, uprkos preprekama, obavlja svoj posao na najbolji mogući način. Ona je istakla da je postrojenje projektovano kako bi voda bila prečišćena u skladu s propisima i ispuštena u Južnu Moravu. Takođe, istakla je značaj linije mulja koja omogućava proizvodnju gasa i električne energije.

“Postrojenje je projektovano kako bi prečistilo vodu do onakvog izlaza kakav je propisan zakonom, kako bi se prečišćena voda ispustila u Južnu Moravu. Linija mulja omogućava da se iz njega, stabilizacijom dobije gas na kome se mi u postrojenju grejemo i koja nam daje električnu energiju.”

Miloševićeva je naglasila da se sve analize otpadne vode redovno vrše u akreditovanim laboratorijama i da su rezultati pokazali da je voda u skladu s propisanim parametrima. Međutim, istakla je da loša kvalitet otpadne vode, koja je hemijski opterećena, stvara probleme, a takvu vodu proizvodi kako leskovačka industrija, tako i pojedinci.

“Od početka rada postrojenja analize otpadne vode na ulazu i prečišćene vode na izlazu rade akreditovane labaratorije, a one se vrše 12 puta godišnje. Sve analize koje smo uradili su pokazale da je otpadna voda u skladu sa parametrima koje su propisane zakonom. Svakodnevno na 15 minuta uzimamo uzorak za uzorkovanje vode, i na taj način pratimo rad postrojenja. Formirana biologija iz vode u bazenima je ona koja prečišćava vodu, a kada se ona naruši onda nastaje problem koji zahteva dodatno angažovanje i ljudskog faktora ali i sredstava – istakla je Miloševićeva.

Jedan od ključnih problema je nedostatak predtretmana otpadnih voda koje se ispuštaju u kanalizaciju, što je obaveza leskovačkih preduzetnika i fabrika. Nažalost, većina njih još uvijek ne sprovodi ovaj proces, što predstavlja izazov za Vodovod.

“Obaveza leskovačkih preduzetnika i fabrika je da imaju predtretman otpadne vode koja ide u kanalizaciju, ali nažalost većina njih još uvek ne sprovodi ovaj proces. Mi kao Vodovod smo u obavezi da onog trenutka kada posumnjamo vršimo uzorkovanje, prijavimo nadležnim inspekcijama koje dalje sprovode proces. Ja ovde imam nekih 100-ak strana u probnom periodu rada koje smo poslali svim nadležnim institicijama, za dolazak loše hemijske vode iz industrije.U bazenima na kojima stiže voda iz kanalizacije smo pronalazili stvari od garderobe, dasaka, otpada od hladnjača, a danas je bio slučaj pena od praška – kazala je Miloševićeva apelujući na odgovornost svih građana i privrednika, ističući da je neophodna saradnja kako bi se rešili problemi u vezi s prečišćavanjem otpadnih voda i očuvala životna sredina.

Check Also

Dom kulture Brestovac organizovao tradicionalni majski šahovski turnir

U organizaciji Doma kulture u Brestovcu je održan tradicionalni majski šahovski turnir. Takmičari iz okolnih …