hotel bell

Otkrivena nova vrsta insekta, pa, zbog osobina koje deli sa šampionom, nazvana po Novaku Đokoviću

U Siminoj jami, u selu Gornje Košlje, na planini Povlen, otkriven je jedinstveni pećinski predator-trčuljak kome je nadenuto ime Duvalius djokovici (Đokovićev duvalijus), jer je, kako stoji u obrazloženju, kao i Novak brz, snažan, elastičan, istrajan i sposoban da opstaje u surovom okruženju.

Kako prenosi RTS, pozivajući se na saopštenje Biološkog fakulteta, Duvalius djkovici je veoma retka i usko lokalizovana vrsta i, osim u Siminoj jami, ne može se naći nigde u svetu. U pitanju je sitna, potpuno slepa i depigmentisana vrsta insekata sa dugačkim nogama i antenama. Ona je jako hitra i grabljiva, a hrani se drugim sitnim životinjama koje naseljavaju navedenu jamu.

Sličnosti sa Novakom

Nova vrsta insekata je predator u podzemnoj sredini, a Novak figurativno na teniskom terenu. Takođe, oboje potiču iz Srbije i jedinstveni su na svetu. Autori nove vrste su i obožavaoci Novaka Đokovića, tako da je to još jedan dodatni razlog zašto su vrstu nazvali baš po najboljem teniseru svih vremena i jednom od najdominantnijih sportista sveta ikada“, navodi se u saopštenju.

Novu vrstu su, u naučnom časopisu Annales Zoologici Fennici, opisali prof. dr Srećko Ćurčić i dr Nikola Vesović sa Biološkog fakulteta, kao i entomolog i biospeleolog Dragan Pavićević iz Beograda. Tipske primerke ove vrste su sakupili biospeleolozi Miloš Kuraica, koji je takođe jedan od autora ovog naučnog rada, kao i dr Iva Njunjić.

Inače, nova vrsta insekata nije prva vrsta životinja koja je nazvana po Novaku Đokoviću.

Nedavno je u naučnom časopisu Subterranean Biology opisana nova slatkovodna vrsta puževa iz Crne Gore kojoj je nadenuto ime Travunijana djokovici.

Check Also

Usvojen Program zaštite vazduha u Srbiji do 2030.

Vlada Republike Srbije usvojila je Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. …

Оставите одговор