Početna / GRADOVI / Leskovac / Mladi košarkaši iz Vranja osvojili zlatnu medalju na Sportskim igrama mladih u Splitu

Mladi košarkaši iz Vranja osvojili zlatnu medalju na Sportskim igrama mladih u Splitu

Već na žrebu za Državno finale Sportskih igara mladih Srbije, sredinom jula u Beogradu, privukli su pažnju prisutnih svojim imenom. Ekipa „Voda – čaj“ iz Vranja, koja se takmičila u disciplini „ulični basket“ vratila se sa velikog Međunarodnog finala SIM-a u Splitu, okićena zlatnom medaljom.

Zahvaljujući dobroj igri tokom finalnog turnira u Beogradu, ali i sreći, koja je umešala svoje prste, Krstić Strahinja, Arsić Mateja, Savić Nikola i Lazar Stojiljković, predvođeni trenerom Vladimirom Veličkovićem, krenuli su 16. avgusta, sa još oko 300 drugara i drugarica, put Splita. Tamo su ih čekali mladi SIM-ovci iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Naši momci igrali su u ponedeljak 19. avgusta. Preostalo vreme, koristili su upravo onako kako je i zamišljeno – uživali su na ovom mini letovanju, obilazili splitske plaže, uživali u šetnjama po Rivi i svako veče uz gitaru našeg Vranjanca i čaroban glas devojčice iz BiH priređivali svima u Studentskom centru „Kampus“ nezaboravne trenutke.

Na terenu, ekipa iz Vranja bila je dominantna. Imali su i velik broj navijača. Pored članova ekipa iz Srbije koje su se takođe takmičile, u pomoć, dlanovima i glasom stigli su „Atomski mravi“ iz Kuršumlije, mali šahisati, atletičari, kao i velik broj koordinatora iz SIM tima Srbije. Takmičenje su posetili i osnivač i predsednik Organizacionog odbora Sportskih igara mladih Zdravko Marić i predsednica SIM Srbija Ivana Jovanović. U finalu potvrda da je Srbija zemlja košarke. Dok su devojke iz tima “Džoker” iz Beograda bile na par poena od zlata, na drugom terenu se igralo finale za dečake, gde su obe ekipe bile iz Srbije. Sa jedne strane dečaci iz Prijepolja, a sa druge naši Vranjanci. Tim “Voda – čaj” nijednog trenutka nije dovodio u pitanje svoju superiornost u ovoj utakmici. Ipak, na taj poslednji poen moralo se sačekati, jer lopta jednostavno nije htela u koš. Pobednički poen bio je znak da slavlje može da počne.

Zaključak je da možemo biti ponosni kako su nas predstavljali i van terena i na njemu. Zlato na njihovim grudima može nam biti podstrek da se sledeće godine još više dečaka i devojčica uključi u takmičenje, jer karavan Sportskih igara mladih rado dolazi u naše krajeve.

Sportske igre mladih su najveća manifestacija amaterskog sporta na Starom kontinentu priznata od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta.Ove godine su Igre održane 23. put u Republici Hrvatskoj, 9. put u Bosni i Hercegovini i 6. put u Republici Srbiji. Od osnivanja Igara do danas, kroz ovu manifestaciju je prošlo više od 1,7 miliona učesnika. Samo u Srbiji, na Dunav osiguranje Sportskim igrama mladih je ove sezone učestvovalo preko 75.000 takmičara – dece osnovnoškolskog uzrasta iz 187 gradova i mesta.

Predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije Ivana Jovanović, izjavila je da je ponosna na decu regiona koja su se družila i takmičila u Splitu, a posebno na decu iz Srbije. Ona je dodala da posle šest meseci sezone nema umora i da svi iz tima jedva čekaju narednu sezonu.

– Dečji osmesi pokreću vas da radite i jače i više i bolje. I kada vidite koliko ovde u Splitu deca uživaju, prosto vam je srce puno i već živite za novu sezonu. A sledeća sezona trebalo bi da bude proširena za bar još jednu zemlju. Naš tim za međunarodnu saradnju i politiku radi na tome i sigurni smo da će naša SIM porodica biti bogatija već naredne godine – poručila je Ivana Jovanović.

U svih deset disciplina zastupljenih na Igama: tenisu, atletici, rukometu, šahu, uličnoj košarci, odbojci na pesku, igri Lino između dve vatre, stonom tenisu, odbojci i malom fudbalu i Coca Cola kupa, deca iz Srbije su osvojila ukupno 38 medalja (10 zlatnih, 14 srebrnih i 14 bronzanih), mališani iz Hrvatske poneće oko vrata 28 medalja (13 zlatnih, 8 srebrnih i 7 bronzanih), a iz Bosne i Hercegovine 12 (3 zlatne, 4 srebrne i 5 bronzanih).

Daliborka Rajković Delibašić

Pogledaj takodje

Danas i sutra isplata redovne i privremene novčane naknade za septembar

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava korisnike novčanih naknada da će preko Banke Poštanska štedionica, izvršiti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *