Početna / KULTURA / “Dobro i zlo trče zajedno“, Vladete Jerotića najčitanija knjiga u Leskovcu

“Dobro i zlo trče zajedno“, Vladete Jerotića najčitanija knjiga u Leskovcu

Najčitanija knjiga u 2018. godini, prema evidenciji leskovačke biblioteke, je delo “Dobro i zlo trče zajedno“, Vladete Jerotića.

Na stručnom odeljenju, najviše se tražila literatura u oblasti srpskog jezika i književnosti, odnosno istorije, dok su najmladji čitaoci, više nego u ostalim, uživali u knjizi “Sve je u redu“, Jasminke Petrović.

O čoveku u vremenu krize, samokažnjavanju, kritici, pogledima savremenog čoveka i večitoj borbi dobra i zla, govori najnovija knjiga eseja, akademika Vladete Jerotića,  “Dobro i zlo trče zajedno“, koja se u Leskovcu, prošle godine najviše tražila. Na Top 1o listi su i “Šaptač“, Donata Karizija, “Moja genijalna prijateljica“, Elene Ferante, “Nedostaješ mi“ Harlana Kobena. Dobitnik “Ninove nagrade“ za 2o17., Dejan Atanacković i njegova “Luzitanija“ takodje su tu, kao i “Policija“ Ju Nezbea, “Dinastija Mediči“ Matea Strukula, “Bezdno“ Svetlane Velmar Janković.  Den Braun sa “Infernom“ i Paulo Koeljo sa “Preljubom“, neki su od, Leskovčanima,  najomiljenijih autora i dela u prošloj godini.

Na Dečjem odeljenu, knjiga “Sve je u redu“, Jasminke Petrović, tražena je više od ostalih, a medju najčitanijim delima za najmladje, iako je to bilo za očekivati, nema lektire. Zato su tu Robert Takarič, sa “Šest i po najgorih muvanja od postanka sveta“, Fransoaz Buše, Endru Koul, Violeta Babić, poslednja iz serijala priča o Hariju Poteru,  o odmetniku iz Šervudske šume-Robinu Hudu i Dejvid Valijams i njegovo delo “Užasna tetka“.

Od stručne literature , prvo mesto na listi najčitanijih zauzima priručnik “Književnost i srpski jezik“. U prvih deset je još nekoliko knjiga iz iste oblasti, ali se tražila i “Istorija Srba“, “Solunci govore“ “Istorija umetnosti “ i “Krivično pravo“.

Ukus čitalačke publike i opredeljuje bibliotekare pri  nabavci novih knjiga, a samo u 2018. godini, Leskovačka biblioteka postala je bogatija za 2.4oo naslova.  

S. Ć.

Pogledaj takodje

Meka ružica krasi bašte na jugu Srbije, a ima i lekovita svojstva

Alcea rosea, kineska ruža, havajska ruža, na jugu Srbije odomaćena kao ‘’meka ružica’’, cvet je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *