Srpski strip po prvi put u Bugarskoj u okviru izložbe CAN FOR BALKANS

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Internacionalna multimedijalna izložba CAN FOR BALKANS, koja je u toku 2022. i 2023. godine bila postavljena u Regionalnom muzeju u Brašovu i Nacionalnoj biblioteci Rumunije u Bukureštu  u Rumuniji, Nacionalnom istorijskom muzeju u Tirani u Albaniji, Muzeju stripa i na festivalu Balkan Trafik u Briselu u Belgiji, Leskovačkom kulturnom centru u Srbiji, Likovnom salonu u Velesu u Makedoniji otvorena je 10. maja u Galeriji Saveza likovnih umetnika Bugarske u okviru manifestacije Sofija Komiks Ekspo ’24. Srbiju su na ovoj manifestaciji, koju je organizovao Odsek za strip pri Savezu likovnih umetnika Bugarske, predstavljali Marko Stojanović, kao jedan od autora prezentacije srpskog stripa u okviru pomenute izložbe, i Marjan Milanov, kao dobitnik treće nagrade na konkursu CAN FOR BALKANS. Važno je istaći da je ovo prvi put da se istorija srpskog stripa predstavlja u Bugarskoj, a treba pomenuti i to da je srpski strip u Sofiji bio zastupljen i izložbom “15 godina Vekovnika”, koja je posvećena strip serijalu koji je Stojanović kreirao i koji potpisuje kao scenarista i urednik.

CAN FOR BALKANS je verovatno i najvažnija strip izložbi u regionu u prethodnih nekoliko godina, pa možda i u 21. veku, i nju je do otvaranja izložbe u prestonici Bugarske prema zvaničnim podacima videlo 80 000 ljudi širom Evrope! U okviru izložbe nalazi se i bogato ilustrovano istraživanje posvećeno istoriji srpskog stripa i istorijskom stripu u Srbiji koje su potpisali Slobodan Ivkov, Marko Stojanović i Nikolaj Pepene. Izložba donosi takva istraživanja vezana i za strip u Rumuniji, Makedoniji i Albaniji. O značaju izložbe CAN FOR BALKANS najbolje svedoče činjenice da je kroz nju srpski strip po prvi put ušao u jednu od centralnih svetskih strip institucija, Muzeju stripa u Briselu, u istoriji postojanja kako srpskog stripa tako i samog muzeja, kao i podatak da ju je za samo 17 dana koliko je u Muzeju stripa bila postavljena videlo oko 30 000 posetilaca iz čitavog sveta! 

CAN FOR BALKANS je izložba i projekat stvaranja mreže istorijskog stripa na Balkanu koja je realizovana uz podršku Evropske Unije kroz program Kreativna Evropa. U ovom projektu partnere su činili Regionalni muzej u Brašovu u Rumuniji, Nacionalni istorijski muzej u Tirani u Albaniji, Strip centar Makedonije iz Velesa u Makedniji, Muzej Stripa u Briselu u Belgiji i Leskovačka škola stripa “Nikola Mitrović Kokan” iz Srbije.

Check Also

Baždarnica JKP Vodovod Leskovac dobila novu opremu za ispitivanje vodomera

Gradonačelnik Leskovc dr Goran Cvetanović obišao je danas sa sardnicima pogon Baždarnice Javno komulanog preduzeća …