Leskovačkim strip crtačima četiri nagrade u Velesu

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U konkurenciji 200 strip crtača iz velikog broja zemalja, Na 18. Međunarodnom salonu u Velesu u Severnoj Makedoniji, članovi Škole stripa ”Nikola Mitrović Kokan” okitili su se sa četiri priznanja, što je izuzetan uspeh.

Dva su pripala predavaču Marku Stojanoviću i to: „Zlaten strip“ za najboljeg strip scenaristu festivala, odnosno za umetnički izraz sa crtačima Kristijem Pakurarijem (Rumunija) i Igorom Krstićem za strip “Seča knezova” iz serijala “Vekovnici”.

Učenica Škole stripa, Anastasija Vidanović, osvojila je u kategoriji osnovaca nagradu za najbolji strip stranog autora, a priznanjem za saradnju nagrađena je i Leskovačka škola stripa za kolektivno učešće na festivalu.

Na ovaj način nastavljena je tradicija osvajanja nagrada u Velesu, pa tako vitrine Škole krasi više desetina strip nagrada iz Makedonije. Leskovačka škola stripa je dala i dodatni doprinos festivalu u Velesu. U isto vreme je održavana i međunarodna strip konferencija “CAN for Balkans”  koja se realizuje uz podršku Evropske Unije kroz program Kreativna Evropa, pa su se predstavnicima Konzorcijuma partnera iz Albanije, Belgije, Makedonije, Rumunije i Srbije, pridružili Aleksandar Stamenković, Vladimir Trkulja, Mina Davić, Marijana Kostić i Marko Stojanović.

Zajednički projekat ima za cilj da olakša saradnju između umetnika i stručnjaka iz sveta istorijskog stripa na zapadnom Balkanu i Evropske unije. Podsećamo da je Marko Stojanović imao priliku da početkom meseca prezentuje srpski strip u Tirani i Draču.
Projekat “CAN for Balkans” podstače kreativno istraživanje istorije od strane strip crtača, kako bi stvorili nova dela i doprineli originalnom i nekonvencionalnom tumačenju evropske istorije, posebno istorije Balkana.

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *