KOMEMORACIJA U BELANOVCU Sećanje na 45 streljanih meštana ovog i susednih sela

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Komemorativnim skupom u Belanovcu, obeležena je 76-ogodišnjica stradanja 45 meštana ovog i susednih sela. Njih su, na današnji dan, streljali bugarski fašisti.

Nastavljajući krvavi pohod po jugu Srbije, započet dan ranije u Bojniku, Bugari su u Belanovcu i okolnim selima, upadali u kuće meštana, izveli napolje muškarce i, na očigled porodica ih streljali, podsetio je Nebojša Kocić, v. d. direktora Turističke organizacije Leskovac.
-Bio je to stravičan pokolj nedužnih gradjana, kojim su bugarske okupacione snage nastavile svoj krvavi pir. Imam potrebu da na ovom mestu govorim o svim srpskim žrtvama u Drugom svetskom ratu. Njihov broj nikada precizno nije utvrdjen, ali se najčešće pominje broj od milion ljudi. Prema pojedinim ocenama srpski stradalnici činili su od 48-58 % svih žrtava. Želimo da se ovakvo stradanje više nikada i nikome ne dogodi. Srbija se zalaže za mir sa svima, da budemo svoji na svome i gradimo društvo gde će mladi imati uslove za bolji život, razvoj i usavršavanje, rekao je Kocić, koji je, u ime grada Leskovca, položio venac na Spomen-obeležje u Belanovcu.

Cveće na Spomenik stradalnicima položio je, u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, potpukovnik Goran Biuk, a u ispred SUBNOR-a, Saveza potomaka ratova od 1912. do 192o. I Udruženja vojnih penzionera Leskovca, vence je položila tročlana delegacija.

 

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *