Pomoć Ambasade Francuske da se u Leskovcu polaže završni ispit iz francuskog jezika u srednjim školama

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Grad Leskovac je danas imao prilku da ugosti Savetnika za saradnju i kulturu Ambasade Francuske u Srbiji Žan Batist Kizena. Njega je u kabinetu primio zamenik gradonačelnika Leskovca Dragan Jovanović, koji se zahvalio našim prijateljima što su odlučili da posete Jug Srbije i upoznaju se sa njegovim kulturnim sadržajima.

“Naše dve države vezuju istorijski odnosi. Najstariji sačuvani dokument koji svedoči o odnosu Srbije i Francuske je pismo Karađorđa upućeno Napoleonu u vreme borbi za oslobđenje od Turske vlasti. Sačuvana je priča po kojoj je  francuski vladar vođu Prvog srpskog ustanka smatrao najvećim vojskovođom tog vremena, a o maloj ali hrabroj državi na Balkanu pohvalno su govorili čuveni književnici Viktor Igo i La Martin. U moderno doba Srbija i Francuska uspostavljaju zvanične diplomatske odnose nakon Berlinskog Kongresa 1879. godine., a od sredine 19. veka Francuska postaje ključna destinacija učenih Srba koji tamo odlaze na školovanje. Ovde je važno pomenuti da svake godine Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji, omogućavaju studentima stipendije za studije u nekoj visokoškolskoj ustanovi u Parizu, Bordou, Tuluzu, Strazburu i drugim gradovima u Francuskoj. O odnosu naše dve zemlje najbolje svedoči podatak da je Beograd jedini grad koji nosi orden Legije časti, a dodelio ga je General Depere 1921. godine. Naš zajednički cilj je da i danas negujemo i unapređujemo odnose a ja verujem da će ova poseta dati određeni doprinos tom cilju – kazao je zamenik gradonačelnika Leskovca Dragan Jovanović.

“Kao što je naglašeno već postoji saradnja između naše dve zemlje, kako u oblasti kulture i obrazovanja kroz LIFE festival, saradnju sa Narodnim muzejem, na festivalu stripa, oko džez muzike, tako i u oblasti očuvanja životne sredine, energetike i obnovljivih izvora energije. Jedna od želja sa kojom sam danas ovde došao jeste i da omogućim leskovačkim srednjoškolcima koji uče francuski jezik, polaganje završnog ispita iz francuskog u matičnoj školi, odnosno gradu – rekao je Žan Batist Kizen.

Domaćin današnjeg susreta svom francuskom gostu omogućio je posetu Caričinom gradu, a kao poklon je poneo krst koji je nađen upravo na ovom lokalitetu.

Ina Dendić

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *