Još 13 leskovačkih porodica do boljeg standarda, preko zajedničkog projekta ”ASB-a” i grada

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Sporazum o saradnji danas su potpisali direktor nemačke nevladine organizacije ”ASB”, Gordan Velev i gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, a ona podrazumeva sufinansiranje programa ”Promocija zapošljavanja teže zapošljivih i ranjivih grupa u Srbiji, vrednog 32,5 hiljada evra

Ovaj projekat, koji je, ustvari, nastavak saradnje lokalne samouprave i ”ASB-a” iz 2021. godine, podržava nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, sa ciljem da doprinese socio-ekonomskoj inkluziji ugroženih društvenih grupa.

– Osnažiti eonomski makar jednu osobu iz marginalizovanih grupa, veliki je uspeh za svaki grad, jer kroz zapošljavanje i povećanje dohotka, postaju finansijski stabilne i, na najbolji način, brane integritet porodice. Naše dosadašnje iskustvo je pokazalo da su efekti ovakvih programa vrlo vidljivi i konkretni, pa ćemo se i ubuduće rado odazivati za učešće u njima, obećao je gradonačelnik Cvetanović.

Kroz ovaj projekat biće podržano 13 korisnika iz marginalizovanih društvenih kategorija u koje spadaju nezaposleni, jednoroditeljske porodice, Romi. Kroz različitu vrstu opreme, dobiće pojedinačne grantove u visini od po 2.500 evra.

– Sa ovim brojem korisnika, polako se bližimo cifri od 70 ljudi, koje smo, proteklih godina, zajednički podržali u grantovima, opremi, obuci. I u ovom projektu je kao jedna vrsta pomoći predviđena specijalizovana edukacija za korišćenje mašina ili drugih sredstava, prvenstveno u oblasti poljoprivrede. Imaćemo na raspolaganju saradnike sa Poljoprivrednog fakulteta. Nakon ovog, najavljujemo nove programe za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju, tako da ćemo, po završetku tog procesa, do kraja godine imati i nove korisnike. Ne radi se o kurtoaziji, ali sve nadležne službe u Leskovcu su izuzetno agilne i aktivne, što znatno doprinosi kvalitetnoj realizaciji svih planiranih projekata, rekao je Gordan Velev.

Prema njegovim rečima, izveštaji o već sprovedenim sličnim programima, potvrđuju da su korisnici, recimo u oblasti poljoprivrede, sopstvene prihode uvećali za do 1.000 evra godišnje i kroz ostvarenu dobit na tržištu ili proizvode, unapredili standard svojih porodica.

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *