25 godina od tragedije u Grdeličkoj klisuri: Ministar Selaković na svečanom skupu odao počast stradalima u NATO bombardovanju voza(VIDEO)

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Danas je u Grdelici održan svečani skup povodom 25. godišnjice od raketiranja voza u NATO agresiji, koje se dogodilo 12. aprila 1999. godine dok je voz prolazio kroz Grdeličku klisuru.

Svake godine, na ovaj tužni datum, porodice stradalih, predstavnici Železnice, grad Leskovac i građani okupljaju se kako bi odali poštu žrtvama ove tragične nesreće. Danas je skupu prisustvovao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Nakon održane ceremonije sećanja na stradale, na kojoj su vladika niški Arsenije i sveštenstvo SPC služili pomen, prisutni su položili vence na spomen-obeležje.

U emotivnom obraćanju, Ivan Bulajić, generalni direktor Srbijavoz, naglasio je da Srbija još uvek nije dočekala pravdu.

“Već 25 godina čekamo pravdu kao zrno utehe, ali pravde i utehe za male narode na svetu izgleda više nema. Zbog toga je naša odgovornost još veća da svake godine dođemo ovde i da pamtimo. Došli smo da odamo poštu nedužno stradalima, ali i da njihove porodice i najbliže pogledamo u oči i da im kažemo da učestvujemo u njihovom bolu i da nikada nećemo zaboraviti. Te 1999. godine železničari su svi kao jedan stali uz svoj narod i svoju državu, izvršavali svoje zadatke savestno i predano. I to će uvek biti tako, i danas kada gradimo zemlju u miru, i sutra ako opet budemo morali da je branimo. Neka je večna slava nedužno stradalima.“

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović izrazio je duboko poštovanje prema stradalima.

„Uvek ćemo se sećati tih teških trenutaka kada su nevine žrtve, putnici i radnici naših železnica, postali mete smrtonosne sile koja je zahvatila našu prelepu zemlju. Danas stojimo ovde, da bismo odali počast žrtvama – onima koji su izgubili svoje živote, onima koji su preživeli s trajnim ožiljcima i onima čiji su voljeni nestali u tom strašnom činu, činu nasilja. Patnja i bol tog tragičnog dana ostaju zauvek duboko usađeni u našem kolektivnom sećanju. Ovaj dan nas podseća na potrebu da se nikada ne zaboravi žrtva i da se uči iz prošlosti. Neka nam ova dvadeset peta godišnjica bude podsetnik na to da se nikada ne smemo umoriti u nastojanjima da gradimo bolji svet za buduće generacije- poručio je Cvetanović.

Ministar Selaković u svom obraćanju podsetio je na činjenicu da iz prošlosti čovek mora da uči i da se bori za bolju budućnost.

” Ono što ovo mesto izdvaja u odnosu na sva druga jeste činjenica da nije raketiran most, već putnički voz, pun putnika različitih starosnih dobi, zanimanja, životnih priča, ali jednakih u jednom – svi do jednog su pripadnici našeg mnogostradalnog srpskog naroda. Naše okupljanje danas ovde, i svakodnevno i svakogodišnje sećanje i podsećanje na ove žrtve jeste putokaz za našu budućnost, i dokle god se budemo sećali svoje prošlosti, odavali poštu i počast onima koji su u njoj stradali boreći se za iste ciljeve i ideale za koje se borimo i mi, dotle ćemo biti u stanju da radimo vredno u sadašnjosti i trasiramo put našoj budućnosti,” kazao je ministar Selaković.

Na komemoraciji su brojne delegacije i porodice nastradalih položile vence, a skup je završen prolaskom voza na mostu.

Check Also

U Leskovcu održan stručni panel “Tvoje zdravlje je tvoj štit”

U ponedeljak je u hotelu Leskovac održan panel „Tvoje zdravlje je tvoj štit“ sa ciljem …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *