hotel bell

Zaštitnik građana Zoran Pašalić: Svaki grad i opština moraju imati svog ombudsmana

Cilj sporazuma, koji je Pašalić juče u Šapcu, potpisao sa Udruženjem lokalnih zaštitnika građana, jeste zajednički rad na unapređenju zaštite prava građana i promociji ljudskih i manjinskih prava.

Ombudsman je izjavio da se građani vrlo često žale na rad lokalnih samouprava, pa upravo zbog toga podržava izradu zakona kojim bi bio regulisan položaj i status lokalnih ombudsmana. To znači da bi svaki grad i opština trebalo da ima lokalnog zaštitnika ljudskih prava, te da njegov položaj mora biti uređen do detalja, počev od trajanja mandata, preko načina rada, do zaštite nakon prestavka obavljanja funkcije.

Kada lokalni zaštitnik građana dobro obavlja svoj posao, mogao bi se suočiti sa dalekosežnim posledicama, kao i njegova porodica, pa je neophodno da se njegova zaštita po isteku mandata eksplicitno definiše zakonom, rekao je Pašalić i najavio da će, u narednom periodu, u cilju boljeg sagledavanja problema, obilaziti opštine i gradove u Srbiji, kako one koje imaju ombudsmana, tako i one u kojima taj organ još uvek nije uspostavljen.

Prema juče potpisanom Sporazumu, Zaštitnik građana i Udruženje lokalnih ombudsmana će sprovoditi zajedničke aktivnosti: obuke medijske promocije, projekte i istraživanja, u cilju unapređenja i promocije ljudskih prava.

Check Also

Gradonačelnik obilazak javnih preduzeća počeo od “Vodovoda“

U prvoj, u nizu poseta javnim preduzećima, gradonačelnik Goran Cvetanović se upoznao sa aktuelnim dešavanjima …

Оставите одговор