Početna / DOGAĐAJI / Vlasotinčanka Ana Katić učestvovala na treningu „Branitelji i braniteljke manjinskih prava“

Vlasotinčanka Ana Katić učestvovala na treningu „Branitelji i braniteljke manjinskih prava“

Ana Katić, studentkinja master studija na Pravnom fakultetu u Nišu i advokatski pripravnik u advokatskoj kancelariji Ranđelović u Nišu nedavno je učestvovala na treningu „Branitelji i braniteljke manjinskih prava“ koji je održan u Jagodini od 1. do 6. jula ove godine.

„Za ovu vrstu treninga saznala sam na sajtu Pravnog fakulteta i to prepoznala kao odličnu priliku da steknem nova znanja, iskustva i da upoznam nove ljude“, kaže Ana Katić.

Trening „Branitelji i braniteljke manjinskih prava“ organizovao je Institut za evropske poslove čiji je direktor Naim Leo Beširi, uz podršku Rockfeller Brothers Fund. Trening je koncipiran tako da se sastojao od pet radnih dana sa veoma intenzivnom agendom.

„Ceo program koncipiran u vidu treninga fokusirao se na značaj i mehanizme zaštite prava manjina, koji ima za cilj da mladim pravnicima pruži mogućnost da doprinesu unapređenju ljudskih prava u Republici Srbiji i unaprede veštine koje su nam neophodne u poslu kojim se bavimo“, dodaje Ana Katić.

Učesnici su se tokom prvog dana treninga upoznali sa samim pojmom diskriminacije.

„U ovu priču nas je uveo Ivan Đurić, da bi smo nakon toga nastavili diskusiju sa Goranom Miletićem i Tamarom Tomašević. Prvog dana cilj je bio da nas uvedu u samu problematiku celokupnog treninga, počev od samog pojma diskriminacije, do pronalaženja manjina u Republici Srbiji, razumevanja njihovog položaja i razvijanja empatija prema žrtvama kršenja ljudskih prava“, objašnjava Ana Katić.

Drugi dan treninga u Jagodini počeo je razgovorom sa Ivanom Filipov na temu „Uloga Poverenika za zaštitu ravnopravnosti u borbi protiv diskriminacije“.

„Nakon toga usledio je razgovor sa Milanom Bajićem, uz praktičnu vežbu osmišljenu kao simulacija sudskog postupka u kojoj smo raspravljali o slučaju JERUZALEM VS AUSTRIA koji se ranije našao pred Evropskim sudom za ljudska prava. Na taj način smo imali mogućnost da u praksi vidimo kako su o tome odlučivali domaći sudovi, kako izgleda sam postupak pred Evropskim sudom, ali i da primenimo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima na konkretan slučaj“, kaže Ana Katić.

Treći dan treninga je obuhvatao posetu Višem sudu u Jagodini gde su učesnici razgovarali sa sudijama Jasminkom Velisavljević i Ružicom Mihajlović.

„Između ostalog, dotakli smo se konkretnih slučajevima u kojima je bilo kršenja manjinskih prava, da bi nakon toga razgovor nastavili sa Dragoslavom Bajić i vodili diskusiju o pravima LGBTTQAI populacije, kao i problemima sa kojima se njeni pripadnici svakodnevno susreću. U okviru diskusije „Ponosni na to što jesmo“ nastavili smo razgovor sa Marijom Demić o pravima i položaju Roma u Republici Srbiji“, veli Ana Katić.

Četvrti dan treninga „Branitelji i braniteljke manjinskih prava“ obeležio je Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine.

„Vladimir Vukčević nam je ukazao na neka od najtežih krivičnih dela, kao i na kršenje osnovnih ljudskih prava, počev od prava na život. Petog dana održan je sastanak sa Lukom Božovićem koji nas je detaljno, rauzmljivo i jasno upoznao sa aktivnostima, načinom komunikacije i izradom predloga praktične politike koji ćemo obaviti nakon završenog treninga u cilju konačne realizacije sprovedene obuke“, naglašava Katićeva.

Ona je sa ovog treninga posebno izdvojila Forum teatar, koje je svakodnevno sprovodila glumica Branka Bajić.

„Kroz različite radionice koje je organizovala Branka Bajić, imali smo mogućnost da na trenutak budemo neko drugi, da uđemo u uloge žrtava, počinilaca krivičnih dela i analiziramo aktuelne slučajeve iz prakse u kojima postoje situacije kršenja prava manjina. Preporučila bih svima da prate rad Instituta za evropske poslove na društvenim mrežama, kao i da se prijave na ovakve i slične programe jer nam rad sa drugima pomaže da radimo na sebi i da budemo još bolja verzija sebe u profesionalnom i ljudskom smislu“, zaključuje Ana Katić.

Izvor: kcvlasotince.rs

Pogledaj takodje

Danas i sutra proslavljamo Svetog Aranđela drugu najveću slavu koju praznuju Srbi

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju Svetog Arhanđela Mihaila u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *