Početna / DOGAĐAJI / Otvorena izložba slika Nikolaja Penkova

Otvorena izložba slika Nikolaja Penkova

Izložba pod nazivom „Etnomotivi“, bugarskog akademskog slikara Nikolaja Penkova priređena je sinoć u galeriji Kulturnog centra u okviru programa Leto u Vlasotincu 2019.

Govoreći u kulturnoj saradnji između Vlasotinca i mnogih ustanova kulture u Bugarskoj Bratislav Valčić, umetnički rukovodilac programa u Kulturnom centru Vlasotince je istakao da se ta saradnja poslednjih godina veoma uspešno razvija, posebno na polju folklora i etno muzike.

Po njegovim rečima, ove godine Kulturni centar je otišao korak dalje i tu saradnju proširio na likovnu umetnost.

„Maja meseca ove godine u Montani je priređena izložba slika mladog umetnika Aleksandra Spasića, čemu je posebno doprinela višegodišnja saradnja sa dečjom pevačkom grupom „Pastrenec junior“, čiji je umetnički rukovodilac Asen Asenov. Tokom gostovanja u Montani upoznali smo slikara Nikolaja Penkova i dogovorili današnju izložbu u Vlasotincu“, istakao je Bratislav Valčić.

Otvarajući izložbu Boban Dimitrijević, direktor Kulturnog centra je istakao značaj saradnje Kulturnog centra sa folklornim ansamblima, kulturnim i omladinskim centrima iz Bugarske i vrednost međusobne razmene kulturnih i umetničkih sadržaja. Ovom prilikom direktor se posebno se zahvalio gostima iz Montane i Breznika.

Govoreći o slikama Nikolaja Penkova, slikar i likovni pedagog Nikola Živković Gazibara je istakao da na njima dominiraju etnomotivi ukomponovani u modernistički milje i da etno elementi dolaze kao dekor čitavoj kompoziciji.

„ U slikarskom opusu Nikolaja Penkova koji je predstavljen vlasotinačkoj publici značajno mesto zauzimaju pejzaži i nadrealistički pokušaji da se na figurativan način prikaže bogat kolorit. Slike obiluju detljima koje kompoziciju čine atraktivnom“, rekao je Nikola Živković.

Nikolaj Penkov je diplomirao grafiku na Velikom Trnovskom univerzitetu. Član je Saveza bugarskih umetnika i Saveza bugarskih umetnika u Montani. Bavi se slikarstvom i grafikom. Učestvovao je na 35 zajedničkih izložbi i na međunarodnim bijenalima grafike u Tokiju, Havani, Bitolju, Mastriksu, Sen Nikolasu, Kadakuesu, Liježu i Varni. U Bugarskoj je priredio 39 samostalnih izložbi, a 2015. i 2017. godine je učestvovao na grafičkim radionicama u Celju, gde se nalaze mnogi njegovi radovi. Njegove slike i grafike nalaze se i u vlasništvu mnogih galerija i privatnih kolekcija u SAD, Srbiji, Nemačkoj, Holandiji, Grčkoj, Belgiji, Bugarskoj. Živi i radi u Montani, gde je upravnik umetničke galerije.

Sinoćni program su svojim nastupom upotpunili članovi dečjih pevačkih grupa „Pastrenec Junior“ iz Montane i „Pesena duga“ iz Breznika, koje su predvodili umetnički rukovodioci Asen Asenov i Nina Bajkova.

Oni su ovom prilikom izveli splet balkanskih pesama. Publika je uživala u srpskim, bugarskim, vlaškim, grčkim i turskim melodijama. Posebne aplauze publike izvođači su pobrali za pesme: „Udade se Jagodo“, „Odakle si sele“, „Fato mori“ i „Đelem, đelem“.

Izvor: kcvlasotince.rs

Pogledaj takodje

U centru grada svečano dočekan zlatni pehar sa Evropskog prvenstva u Parizu

U centru grada, na prostoru kod OTP banke, svečano je otvoren Međunarodni odbojkaški turnir, upriličen …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *