U Nišu predstavljen Priručnik za delovanje Saveta za bezbednost

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

 

Priručnik za delovanje saveta za bezbednost, koji su krajem prošle godine objavili Stalna konferencija gradova i opština, MUP i OEBS, predstavljen je danas u Nišu.

Prema rečima gradonačelnika Niša, prof. dr Zorana Perišića, da bi društvo i policija spremno dočekali i pravovremeno reagovali na iznenadne događaje, potrebno je omogućiti institucionalnu saradnju između građana i policije, kao i lokalne samouprave i policije.

– Iako svi mi puno razmišljamo o bezbednosti, često nismo ni svesni koliko brzo i lako situacija može izmaći kontroli. Upravo iz tog razloga pripadnici Policijske uprave u Nišu poslednjih nekoliko godina uspeli su svojim delovanjem da promene sliku o bezbednosti, rekao je Perišić.

OEBS je prilikom sastavljanja Priručnika implementirao dobra evropska iskustva iz ove oblasti.

– Saradnja na lokalnom nivou je dobro uspostavljena praksa u zemljama Evropske unije. Radi se sa različitim pristupima, nekad su u pitanju nova zakonska rešenja, a nekad volonterski rad. Drago nam je što smo učestvovali u stvaranju ovog okvira lokalnih saveta za bezbednost u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Stalnom konferencijom gradova i opština, naglasio je Stefan Vredenmark, iz OEBS-a.

Iz Policijske uprave smatraju da je priručnik došao u pravi čas, kada je usvojen i novi zakon o policiji, koji će olakšati instutucionalnu saradnju sa policijom na lokalnom nivou.

Check Also

Nove cene: Jeftiniji i dizel i benzin

Od danas od 15 časova, litar evrodizela na pumpama u Srbiji koštaće 201 dinar, a …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *