U niškom Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu održan sastanak povodom Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Tuberkuloza je ubica broj jedan među zaraznim oboljenjima. Svakog minuta na zemaljskoj kugli od tuberkuloze umre troje ljudi. Naš cilj je iskorenjivanje tuberkuloze.

Ovo su samo neki detalji koji su se čuli na današnjoj konferenciji, organizovanoj u Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu Niš, a povodom 24. marta, Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze, koji se ove godine obeležava pod sloganom „Zajedno do kraja tuberkuloze“.

– U poslednjih deset godina stopa obolelih od tuberkuloze je u opadanju. Pre dve godine, 2014., u Srbiji je registrovano 1083 pacijenta obolela od svih formi tuberkuloze, što je, ako uporedimo ovu godinu sa 2005. godinom, 50 odsto niže. Taj uspeh je postignut dobrim preventivnim i kurativnim radom niškog Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu i Klinike u Knez selu, rekao je Goran Janković, specijalista za plućne bolesti i tuberkulozu u Zavodu u Nišu.

Što se tiče Niškog okruga, on je bolji od Zlatiborskog, Kolubarskog, Raškog, Topličkog, kada je stopa oboljenja u pitanju.

– U našem okrugu je 2014. godine registrovano 69 slučajeva obolelih od ove opake bolesti. Stopa oboljenja je ispod 20 na 100 hiljada stanovnika. Cilj nam je da iskorenimo tuberkulozu. I upravo i idemo u tom pravcu, u saradnji sa drugim zdravstvenim ustanovama, objasnio je Janković.

Od tuberkuloze može oboleti svako. To je zarazno oboljenje, koje se prenosi putem vazduha. Međutim, kako dr Janković kaže, postoje rizične grupe, koje su podložnije ovom oboljenju.

– To su oboleli od SIDE, zatvorenici, socijalno i ekonomski ugroženi građani, narkomani, zaključio je Janković.

D.

Check Also

Uhapšen sa 9 paketića kokaina

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *