Završen „Osmi Medijana festival dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu“ Gradske opštine Medijana

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Dodelom nagrade „Naissa“ doajenu dečjeg pesništva Ljubivoju Ršumoviću, završen je „Osmi Medijana festival dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu“ u organizaciji Gradske opštine Medijana.

Emocije, beskrajni aplauz i pažnja „malih vila“ koje su Ršuma izvele na binu ostaće za nezaborav. Dovoljno da se prepunoj sali Narodnog pozorišta u Nišu, gotovo sa suzama u očima, Ršum obrati stihovima pesme: „Deca vam se rađala“.

Predsednik najveće niške opštine Zoran Stojanović Ršumu je uručio nagradu „Naissa“ za sve što je ova rođeni Zaltiborac učinio za srpsko pesništvo i za odrastanje dece.

– Nema nagrade da se Ršumu odužimo. Simbolična je. Njome beležimo 40 godina od prve njegove objavljene knjige i 50 godina od prvih stihova. Ršum nas stalno podseća da nema ničeg lepšeg od dece. Mi želimo da ga niška „Naissa“ podseća na Niš, na decu Niša – rekao je Stojanović.

Posebnu reč o radu Ršuma dao je Raša Popov. U Rašinim mudrim godinama kritika je bila obiman i veoma zanimljiv osvrt na bezbrojne Ršumove crte i crtice, stihove i priče za pamćenje. Po Ršumu i Raši nazvana su i dva hrasta posađena u dvorištu vrtića „Petar Pan“ u okviru festivala. Najboljima na konkursu u kategoriji literarnih i likovnih radova objavljenih u zborniku pod nazivom „I posle detinjstva“ uručene su novčane nagrade – prva od 10.000 dinara, druga pet hiljada a treća 3.000 dinara.

A tokom dva dana trajanja jedinstvenog u Srbiji i dve godine međunarodnog Festivala, deca su se družila sa najpoznatijim pesnicima, predstavljen je zbornik radova, održane zanimljive radionice…Velikani dečjeg pesništva – Mošo Odalović, Tode Nikoletić, Boško Lomović, Branko Stevanović Slobodan Stanišić, Gradimir Stojković, Pop Dušan Đurđev, Gordana Timotijević, Gordana Maletić, Dragomir Ćulafić, Boško Lomović, Slavka Petković-Grujičić, Jasminka Petrović, Tode Nikoletić, Elizabeta Georgijeva, Radmila Bulatović i druga imena čiji stihovi krase dečje bukvare bili su gosti osnovnih škola, Dečjeg centra, Dečje biblioteke. Pridružili su im se i niški pesnici – Vlasta Cenić, Rusomir Arsić, Biljana Stanojević…Violeta Jović i kao umetnički direktor Festivala.

NA NOGE MALIŠANIMA NA KLINICI

Predsednik Gradske opštine Medijana Zoran Stojanović i pesnici, posetili su i Kliniku za dečju hirurgiju i ortopediju Kliničkog centra u Nišu, darivali televizor i knjige. Namera je bila da se mališanima koji borave u bolnici deo detinjstva učini radosnim.

Direktorka Klinike prof.dr Anđelka Slavković zahvalila je Gradskoj opštini Medijana na poklonima, dodavši da pažnja lokalne samouprave mnogo znači i da su uvek tu – na Božić, u Nedelji dece pa i onda kada pisci gostuju. Raša Popov i Ljubivoje Ršumović recitovali su deci, naglasivši da je poseta deci na Klinici uzajamna terapija, jer,kako rekoše, nasmejana dečja lica i radoznale oči predstavljaju jedinstven doživljaj.

M.

Check Also

Rezultati takmičenja u besedništvu održanog u organizaciji Doma kulture Vučje

Rezultati takmičenja u besedništvu koje je organizovao Dom kulture Vučje. VI Beseda u čast Vladike …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *