Stvarati okruženje u kojem se u potpunosti poštuje pravo deteta

Zaštita prava dece od svih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja predstavlja jedan od prioriteta politike Republike Srbije, u skladu sa usvojenim principom “nulte tolerancije” na nasilje.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja DarijaKisić Tepavčević je tim povodom učestvovala na onlajn konferenciji Unicefa povodom predstavljanja Istraživanja o znanjima, stavovima i praksama vaspitne discipline nad decom kod kuće, koje je realizovano u saradnji sa Institutom za psihologiju i Institutom za mentalno zdravlje.

Ona je ocenila da će pomenuto istraživanje sigurno biti značajan oslonac nadležnim organima i drugima u daljem radu na zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, ali i podršci roditeljima i unapređenju njihovih vaspitnih kompetencija.

To za rezultat treba da ima unapređenje načina vaspitavanja dece, zaštitu dece od neadekvatnih vaspitnih metoda i njihov pravilan razvoj i kvalitetniji život u porodici i društvu, istakla je ministarka.

Prema njenim rečima, resorno ministarstvo je u skladu sa svojim delokrugom rada i nadležnostima, u saradnji sa drugim relevantnim akterima, aktivno uključeno na zaštiti dece i porodice od svih oblika nasilja.

Ministarka je podsetila na to da je Ministarstvo, imajući u vidu rasprostranjenost pojave nasilja nad decom i potrebu da se unapredi njihova zaštita od nasilja, u saradnji i uz podršku Unicefa, izradilo Strategiju za prevenciju i zaštitu dece od nasilja, koju je Vlada Srbije donela 2020. godine.

Vizija strategije jeste da sva deca u Srbiji odrastaju u bezbednom i podsticajnom okruženju u kome se u potpunosti poštuje pravo deteta na zaštitu od svih vidova nasilja, zaključila je Kisić Tepavčević.

Check Also

“Vukovci” – maturanti leskovačkih srednjih škola otputovali na nagradnu ekskurziju u organizaciji grada Leskovca

“Vukovci” – maturanti leskovačkih srednjih škola otputovali su jutros na tradicionalnu ekskurziju koju u okviru …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *