Početna / GRADOVI / Leskovac / Reagovanje opozicionih stranaka na jučerašnja dešavanja na leskovačkim ulicama
Bilbordi

Reagovanje opozicionih stranaka na jučerašnja dešavanja na leskovačkim ulicama

Opozicione političke strake koje imaju svoje ogranke i poverenike u Leskovcu oglasile su se saopštenjima kojima su osudile događaje na leskovačkim ulicama.

U saopštenju dostavljenom pojedinim medijima, Pokret slobodnih građana ocenio je napade na novinare kao „neprimerene“.

-Pravo svakog građanina pa i maloletnog je da ima svoje mišljenje i stav o određenim pojavama i događajima i protestuje protiv onoga što smatra da nije u redu, ali   mu to ne daje za pravo da fizički i verbalno nasrće na predstavnike medija koji izveštavaju o takvim događajima i koji samo savesno rade svoj posao. Ovakvo ponašanje prema novinarima je slika i prilika odnosa predstavnika vlasti, na najvišem nivou, prema prestavnicima medija, koje šikaniraju, omalovažavaju, prisluškuju i napadaju etiketiranjem najgore vrste, ako smataraju da ne izveštavaju onako kako njima ne odgovara – saopšteno je između ostalog iz PSG.

Koalicija „Narodni blok“ izrazila je „veliku zabrinutost za stanje u društvu i najoštrije osudila“ ponašanje učesnika protesta.

-Svi mi se trebamo zapitati kakav primer pružamo mladim ljudima,te kakvu atmosferu življenja za njih stvaramo. Narodni blok ističe da se u ovom slučaju radi o par excelance državnom problemu, iz razloga što je govor mržnje svaki govor , gest, ponašanje, koje je zabranjeno, jer ne sme da podstiče nasilje i predrasude. No, postavlja se pitanje ko je odgovoran za stvaranje povoda za organizaciju ovakvog skupa, a pružanjem informacija o navodnoj organizaciji „gej parade“? – zaključuje se u saopštenju koalicije „Narodni blok“.

Narodna stranka je u svom saopštenju zahteva od nadležnih da ispitaju sve okolnosti pod kojima su se dogodili incidenti.

-Gradski odbor Narodne stranke u Leskovcu je protiv svakog vida nasilja i uvek će stati u odbranu slobode govora i izražavanja mišljenja. Medijska slika nad Srbijom predstavlja meru demokratije i sloboda. Koliko je ta slika mračnija toliko je tamnija demokratija. U toj tmini sloboda reči, mišljenja, posebnosti i različitosti se ne može razaznati. Najveću odgovornost za takvo stanje ima vlast i njeni bahati predstavnici, naravno. Međutim, u velikoj meri za medijsku pomrčinu deo odgovornosti pada i na pleća samih medija i novinara, naročito ako pristaju da budu puki instrument režima. U civilizovanom svetu neprofesionalan odnos medija se rešava institucionalno, te su nepojmljivi svakodnevni verbalni napadi i fizički nasrtaji na predstavnike sedme sile.

Zbog štetočinske SNS-SPS vladavine, gušenja institucija demokratskog sistema i svesne težnje ka destruktivnoj polarizaciji društva na podobne i slobodoumne, juče se u Leskovcu desio nezabeležen slučaj indoktrinacije mladih, uglavnom srednjoškolaca, kao i neorganizovanosti i nespremnosti policije. Pored takve policije koja je zbunjeno statirala, omladina je uz parole mržnje i povike protiv lgbt populacije, dala sebi za pravo da vređa, pa čak i da nasrne fizički na novinare lokalnih portala “Jugmedia“ i “Jugpress“ – saopšteno je iz leskovačkog odbora Narodne stranke.

Stranka slobode i pravde pridružila se osudama povodom jučerašnjih događaja na ulicama Leskovca.

-Stranka slobode i pravde u Leskovcu najoštrije osuđuje fizički napad i vređanje novinara portala Jugmediai dopisnica novinskih agencija Beta i FoNet u Leskovcu, dok su izveštavali sa protesta protiv navodne Parade ponosa u tom gradu. Imajući u vidu da Vučić i njegovi gradonačelnici znaju da slobodno izveštavanje može pomoći razotkrivanju korupcije i jačanju nezavisnih institucija i ne iznenađuje ponašanje maloletnika koji zadnjih 9 godina odrastaju u autoritarnom režimu u kome je dozvoljeno svako širenje mržnje i diskriminacije. Vlast indirektno podriva i izaziva ovakva činjenja sinhronizovanom kampanjom gušenja slobode medija i stvaranjem atmosfere u kojoj su novinari bili ubijeni, fizički napadani i vređani bez ikakvih zakonskih posledica. Dokaz za navedeno je i ćutanje izvršne vlasti i institucija u Leskovcu a pogotovo Saveta za bezbednost. Po anketi tog istog Saveta za bezbednost grada Leskovca, tri najveća uzroka nasilja u Leskovcu su loša ekonomska situacija, urušen sistem vrednosti i državni organi koji ne rade svoj posao. Upravo ta tri uzroka nasilja predstavljaju jedine rezultate dugogodišnje vlasti SNS-a – ističe se u saopštenju Stranke Slobode i pravde.

Saopštenjem se juče oglasio i Gradski odbor Demokratske stranke.

Pogledaj takodje

Od danas u Leskovcu radi Kol centar za informacije o vakcinaciji

Grad Leskovac organizovao je rad Kol centra putem koga će svi zainteresovani građano moći da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *