Početna / DRUŠTVO / Obeležena 103. godišnjica Topličkog ustanka
Bilbordi

Obeležena 103. godišnjica Topličkog ustanka

Kod spomen česme na mestu Trle – Saninska dolina na putu Vlasotince – Donja Lomnica juče je obeležena 103. godišnjica streljanja 33 meštana iz Šišave i Donje Lomnice.

Njih su streljali bugarski okupatori 1917. godine, a sela Šišavu, Donju Lomnicu, Sredor i Crnu Baru su spalili. Tako je izvršena odmazda zbog oslobađanja 400 Srba iz vlasotinačke škole, koji su bili regrutovani za bugarsku vojsku.

Ovom prilikom su predstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 -1920. godine Vlasotinca i osnovne škole “Braća Milenković” iz Šišave položili vence, odali počast žrtvama i obeležili 103. godinu Topličkog ustanka.

“Vlasotince je, posle Prokuplja, najveće naselje oslobođeno u Topličkom ustanku. U Šišavi je formirana jedna komitska četa koja je u saradnji sa četnicima vojvode Jovana Radovića vršila napad na bugarske vojnike. U jednoj takvoj akciji oslobođeno je 400 prinudno regrutovanih srpskih mladića.U znak odmazde, 1. marta 1917. godine bugarski okupator streljao je 33 meštana iz Šišave i Donje Lomnice, a sela Šišava, Donja Lomnica, Sredor i Crna Bara su spaljena”, podsetio je Dragan Vidosavljević, predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912- 1920 godine Vlasotinca.

Tomislav Mitić, potpukovnik u penziji, predsednik SUBNOR-a Vlasotinca podsetio je prisutne na značaj obeležavanja bitnih događaja iz srpske istorije i očuvanja tradicije.

Toplički ustanak je bio jedini ustanak u Velikom ratu. Iako je ugušen posle mesec dana, ovaj ustanak predstavlja odraz slobodarskog duha srpskog naroda koji je teško podnosio bugarizaciju , zabranu svog pisma i ekonomsko iscrpljivanje.

Pogledaj takodje

JEDINO DETE U ORUGLICI: Tićmi i prijatelji, u saradnji sa CSR, iznenadili Jovana na njegov 11. rođendan

Poznati leskovački, a sada već i srpski pisac knjiga za decu Stefa Mitić Tićmi i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *