Početna / DRUŠTVO / VIŠE OD POLOVINE OSNOVACA IMA NEKI OD DEFORMITETA KIČMENOG STUBA

VIŠE OD POLOVINE OSNOVACA IMA NEKI OD DEFORMITETA KIČMENOG STUBA

Više od polovine dece školskog i predškolskog uzrasta u vlasotinačkoj opštini ima neki od deformiteta kičmenog stuba. Razlozi leže u nedovoljnom i neadekvatnom bavljenju sportom, kao i u vremenu koje se provodi uz telefon, smatra specijalista fizikalne medicine dr Nataša Milosavljević.

-Sala za korektivnu gimnastiku koju smo oformili u okviru Doma zdravlja nastala je iz potrebe da reagujemo na ove poremećaje. Na osnovu sistematskih pregleda i statističkih podataka, od 2017.naovamo imamo poražavajuće podatke koji pokazuju da skoro 55% školske dece na teritoriji opštine Vlasotince ima neki od vidova deformiteta koji je rešiv uz korektivnu gimnastiku.S obzirom na to da radimo i prevenciju deformiteta kičmenog stuba, grudnog koša i stopala, ustanovili smo da kod 13% dece postoje strukturalni poremećaji kičmenog stuba koji zahtevaju dalje lečenje, nošenje midera, pa i upućivanje u Institut na Banjici – kaže dr Milosavljević.

Ona dodaje da roditelji često ne shvate odmah ozbiljno problem, ali uz priču i podršku počnu da dovode decu redovno na vežbe. U sali za korektivnu gimnastiku radi se u dve smene, individualno ili u manjim grupama. Za korekcijuju deformiteta potrebno je redovno vežbanje u trajanju od šest meseci do godinu dana.Dr Milosavljević navodi da će terapeuti uskoro ići na obuku za primenu nove metode u lečenju skolioze.

Ove edukacije biće jedne od brojnih koje su u poslednje vreme prošli lekari i tehničari vlasotinačkog Doma zdravlja.Pored toga, najsavremeniji uređaji stigli su nedavno i u laboratoriju ove ustanove.

-Ovi uređaji su zlatni standard u laboratorijskim analizama, nešto najsavremenije  i najpouzdanije trenutno na tržištu – kaže glavni tehničar u laboratoriji Miroslav Stojanović.

U ovoj službi sada postoji i laboratorijski informacioni sistem, posredstvom koga će rezultati brže da stižu do izabranog lekara. Kupljeni su novi EKG aparati i holteri, a tu je i ultrazvučna sonda za bolesti srca, čija je vrednost milion dinara, od čega su opština i resorno ministavo dali po 50%.

-Nju smo nabavili u sklopu projekta kojim smo prošli kod Ministarstva zdravlja, a koji se tiče unapređenja kvaliteta u lečenju kardiovskularnih bolesnika. To znači da ćemo pozvati na pregled celokupno stanovništvo starori od 35 do 69 godina na EKG pregled i porveru drugih parametara i pokušaćemo da delujemo preventivno. A u populaciji od 19 do 34 godine obuhvatićemo osobe sa rizikom –kaže direktor vlasotinačkog Doma zdravlja Milena Stanković Mitrović.

Vlasotinački Dom zdravlja jedna je od retkih u Srbiji koji nema dugovanja prema radnicima. Na redulisanju dugova radilo se od 2012.godine.Opština je finansirala plate neugovorenim radnicima jer su, kako kaže predsednik opštine Zoran Todorović, objektivno potrebni, a Fond ih ne prepoznaje.

-Slažem se da je potrebna ne jedna sala već Centar za korektivnu gimnastiku jer su podaci o deformitetima kičme kod dece alarmantni. Lokalna samouprava i u 2020. izdvaja oko 4% budžeta za funkcionisanje Doma zdravlja kako bi sva neophodna zdravstvena nega bila dostupna građanima  na celoj teritoriji. Dodatnim angažovanjem osoblja u Službi hitne pomoći uspeli smo da omogućimo da ekipe  stignu do svakog pacijenta i ta podrška će se nastaviti – dodao je Todorović.

Donošenjem Plana mreže zdravstvenih ustanova u republici, u slučaju ovdašnjeg Doma zdravlja nije se ništa promenilo u smislu pripajanja drugoj ustanovi – on ostaje i dalje nadležan za pružanje primarne zdravstvene zaštite u opštinama Vlasotince i Crna Trava.

Pogledaj takodje

Jablanički okrug: Povećava se broj zaraženih kako u kolektivima tako i u porodičnom klasteru

Zavod za javno zdravlje Leskovac svakodnevno prati epidemiološku situaciju na području Jablaničkog okruga i grada …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *