Početna / GRADOVI / Leskovac / Pojedinačno Okružno školsko prvenstvo u šahu

Pojedinačno Okružno školsko prvenstvo u šahu

U Centru za stručno usavršavanje,  danas  se održava pojedinačno okružno školsko prvenstvo u šahu.

Takmičari su ponedeljni u šest starosnih kategorija, u obe konkurencije, a igra se po ubrzanom Švajcarskom sistemu, u pet kola.

Šahovski savez Jablaničkog okruga, regionalno takmičenje organizuje više od tri decenije, ali se sekretar, Jovan Mitić, sa setom seća vremena kada je broj učesnika bio dvostruko veći:

-Tradicija je duga, ali nažalost, svake godine je sve manji broj dece na prvenstvu. Danas ih se takmiči 6o-ak, a u bilja vremena, bilo ih je više od 1oo. Najviše mladih šahista, uzrasta od 9 do 16 godina je iz Leskovca, Lebana, Vlasotinca I Vučja, ali se šah neguje I u okolnim selim

Interesovanja medju mladima za ovu specifičnu sportsku disciplinu ima, ali društvena zajednica nema baš sluha za šah, smatra Mitić:

–          Budžet za šah je svake godine sve tanji, a ove smo dobili duplo manje para nego lane. Drugi veliki problem o kome stalno govorimo, ali to ne dovodi do rešenja, jeste pitanje prostora. Zbog toga ove godine nismo ni pokrenuli Školu šaha, jer nemamo gde da se okupljamo. Ranije smo se seljakali od škole do škole, a danas I one imaju problema sa grejanjem. Podsećam da je Leskovac, u ranijem periodu, davao pionirske, kadetske I omladinske prvake države. Sada je nastao vakuum, u neku ruku, izazvan nebrigom lokalne samouprave za šah.

Po tri prvoplasirana iz svake starosne grupe okitiće se medaljama i steći pravo nastupa na pojedinačnom kadetskom prvenstvu centralne Srbije, od 14. do 17. februara, u Kragujevcu.

Šahovski savez Jablaničkog okruga, takmičenje je organizovao uz podršku Šahovskog kluba ‘’Glubočica’’ I Osnovne škole ‘’Svetozar Marković’’.

Pogledaj takodje

Meka ružica krasi bašte na jugu Srbije, a ima i lekovita svojstva

Alcea rosea, kineska ruža, havajska ruža, na jugu Srbije odomaćena kao ‘’meka ružica’’, cvet je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *