Početna / KULTURA / Leskovačka biblioteka bogatija za 1.000 novih knjiga
Dionis Restoran

Leskovačka biblioteka bogatija za 1.000 novih knjiga

Poslovnu 2018., leskovačka biblioteka završava bogatija za još 4oo naslova, odnosno 1.ooo knjiga, kupljenih sredstvima iz gradskog budžeta, planiranim za aktivnosti ustanove u ovoj godini. 

Sredinom godine, otkupom Ministarstva kulture, fond je zanovljen sa još 2.ooo popularnih, beletrističkih, naučnih i naslova u oblasti dečje književnosti.

Nove knjige kupljene su na Sajmu u oktobru, a od danas su, pošto su popisane i evidentirane, na raspolaganju čitaocima. Prema rečima vršioca dužnosti direktora, Vesne Ilić, naslovi nisu nasumično izabrani, već su spiskovi , pre svega, sačinjeni na osnovu praćenja savremenih trendova u bibliotekarstvu, potreba  i želja čitalaca:

-Time smo se i rukovodili pri izboru, pa je najviše naslova iz oblasti popularne književnosti. To je, uglavnom, literautura za odrasle na srpskom i engleskom jeziku, ali ima i naslova namenjenih najmladjima. Tokom godine smo nabavili i nove police, kako bismo nova izdanja izložili i ponudili čitaocima. Ponosna sam što smo na ovaj način završili 2018. godinu.  

Završen je i najvažniji posao u bibliotekarstvu- revizija knjižnog fonda, koja podrazumeva popis i prevodjenje u elektronsku formu kompletne bibliotečke gradje:

– Raspolažemo sa 152.75o knjiga, koje čitaoci mogu da nadju u Cobiss bazi podataka, izvrše uvid u svaki naslov, pa i u statistiku, u smislu interesovanja publike za svaku knjigu ponaosob. Ovaj sistem omogućava i medjubibliotečke pozajmice, što jeste kvalitativna novina. U toku godine, ljubitelji knjiga mogli su da koriste i mobilnu aplikaciju M-cobiss, a u Leskovcu je njena eksploatacija dva puta učestalija nego u svim drugim bibliotekama u Srbiji, a ima ih 192.

Čestitajući im predstojeću Novu godinu i Božić, direktor Vesna Ilić, pozvala je Leskovčane da posete biblioteku i izaberu neko od novokupljenih izdanja i preporučila da deo slobodnog vremena tokom praznika provedu u druženju sa knjigom.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Online program Leskovačkog kulturnog centra od 26. do 30. maja

Na online repertoaru Leskovačkog kulturnog centra ove nedelje od 26. do 30. maja biće prikazana …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *