Početna / DOGAĐAJI / Otići ili ostati – Dilema leskovačke omladine na Međunarodni dan mladih
hotel bell

Otići ili ostati – Dilema leskovačke omladine na Međunarodni dan mladih

Međunarodni dan mladih, 12. avgust, i ove godine obeležava se svuda širom sveta pa tako i u našem gradu.

Suština obeležavanja ovog datuma je skretanje pažnje na probleme sa kojima se suočavaju mladi širom sveta, ali i promovisanje njihovih potencijala, inicijativa i značaja koji zauzimaju u zajednici, te smo iskoristili priliku da upitamo mlade Leskovčane, srednjoškolce, ali i predstavnika Kancelarije za mlade grada Leskovca, kako žive mladi u Leskovcu i šta je to što je neophodno da oni ne odlaze iz zemlje.

Teodora i Kristina učenice muzičke škole imale su oprečna mišljenja u vezi odlaska i ostanka.

„Za alternativne mlade u Leskovcu ne postoji mesto na kome bi se okupljali. U našem gradu nemamo prostora da budemo ono što jesmo, mentalitet ljudi je meni neshvatljiv, i jedva čekam da odem odavde jer osećam da ovde ne pripadam, ističe Teodora, dok Kristina dodaje da omladina u gradu ima sve što joj je potrebno za dobar razvoj i zabavu mladih.

Marta i Maja, iz đačkog parlamenta Hemijsko-tehonološke škole uslove za život mladih i prilike za iniciranje i pokretanje promena, u mladalačkom duhu ocenjuju odomaćenom tuđicom: OK . Smatraju da su krivci što njihovi vršnjaci ne mogu da se zaposle ili bar ne u struci, i što odlaze iz zemlje, uglavnom stariji. Slažu se da je patriotizam zastarela i zaboravljena kategorija, jer mladi danas, što nije nerazumljivo, opšte podreduju ličnim interesima. One bi, ipak, ostale u Srbiji i Leskovcu, jer samo tako ova zemlja ima nekakve šanse.

Aleksandar Stojanović koordinator Kancelarije za mlade u Leskovcu ističe da se Leskovac trudi i daje napore da svoju omladinu zadrži u našem gradu.

„Uz različite programe koje mi nudimo trudimo se da mladima pružimo sve što je neophodno. Na osnovu anketa saznajemo šta je to što potrebno našoj omladini i u skladu sa tim delujemo. Pored ovih sadržaja Grad nagrađuje i najbolje studente i đake što je još jedna dodatna motivacija za ostanak. Mi kao ustanova koja je stalno u kontaktu sa mladima osluškujemo njihove potrebe i u skladu sa tim delujemo.Koristim ovu priliku da pozovem sve mlade ljude sa idejama da dodju, predlože, iniciraju i pokrenu njima zanimljive programe, a mi ćemo se potruditi da ih u tome i finansijski i logistički ispratimo – ističe Stojanović.

Pogledaj takodje

Premošćavanje digitalnog jaza: Lap topovi i tableti osnovnim školama u 30 lokalnih samouprava

Osnovnim školama u 30 lokalnih samouprava, u okviru projekta „Premošćavanje digitalnog jaza u Srbiji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *