hotel bell

NIKAD I NIKUD BEZ POJASA: Simulacija saobraćajnih nesreća potvrđuje njegovu presudnu ulogu

Agencija za bezbednost saobraćaja, u kampanji korišćenja sigurnosnih pojaseva, koristi najrazličitije metode podizanja svesti građana o njihovoj važnosti. Sigurno najuverljiviji su simulatori prevrtanja automobila i sudara sa drugim vozilom, koje su danas mogli da isprobaju i Leskovčani.

Spadam u vozače koji ne pokreću motor dok se ”ne vežu”, ali moram priznati da je jedan od osnovnih motiva za upotrebu pojasa kod mene, a verovatno i najvećeg broja građana, strah od sankcija. O bezbednosti se, gotovo i ne razmišlja. Danas sam lično mogla da se uverim koliko je to pogrešno. Ušla sam u simulator prevrtanja vozila za 360 stepeni, što je česta posledica saobraćajnih nesreća. Dok sam visila ”naglavačke”, za sedište me držao samo sigurnosti pojas, što je njegova osnovna uloga.

Bilo je zastrašujuće, ali vrlo poučno, jer su svakoga, pre ulaska u mali opitni automobil, stručnjaci iz Agencije za bezbednost saobraćaja najpre naučili pravilnoj upotrebi pojasa, koji primećeno je, dobar deo vozača uopšte ne ume da koristi.

– Svake godine, nažalost, zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa pogine preko 100 građana Srbije. On je veoma važan segment bezbednosg saobraćaja, smanjuje smrtnost vozača i suvozača do 50 odsto, a na zadnjem sedištu putnika za oko 25 procenata. Značajno redukuje smrtne posledice i teške telesne povrede. Pojas, pri nesreći, sprečava kontakt vozača i saputnika sa unutrašnošću vozila, njihov međusobni kontakt, raspoređuje energiju udara po celom telu i sprečava ispadanje iz automobila, rekao je Mirko Popović iz Kabineta direktora Agencije za bezbednost saobraćaja

Savez za bezbednost grada Leskovca, protekle godine, imao je odličnu saradnju sa Agencijom, a nedavno je formirana i baza podataka obeležja bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada, podsetio je zamenik predsednika Skupštine, Oliver Antanasijević:

– Taj dokument ćemo zajedno dalje dopunjavati i preko njega ćemo imati redovan uvid u putnu infrastrukturu i stepen bezbednosti u gradu. Ulažili smo u puteve blizu dve milijarde dinara, a iz Agencije nam je predočeno da su školska deca jedna od najranjivih kategorija, pa ćemo u narednom periodu da obratimo pažnju na povećanje bezbednosti na prilazu školama, kroz usporivače saobraćaja i drugu signalizaciju.

Antanasijević dodaje i da je lokalna samouprava prošle godine pokrenula akciju doniranja dečjih auto-sedišta porodicama svih novorođenih beba, što bi, takođe, trebalo da podigne nivo bezbednosti ove kategorije putnika.

Check Also

Na svetu postoji preko 240 vrsta magnolije, a svaka je pravi ukras dvorišta ili parka

Biljka i čitav rod su dobili ime po francuskom botaničaru Pjeru Magnolu (1638-1715), a ova …

Оставите одговор