Početna / DRUŠTVO / Najnovije vesti iz Grčke: Turistima ne treba test, nema karantina – sezona počinje 15. juna

Najnovije vesti iz Grčke: Turistima ne treba test, nema karantina – sezona počinje 15. juna

Prenosimo vam najvažnije mere plana za ponovno pokretanje turizma koje su objavili grčki premijer Mitsotakis i ministar turizma Theocharis, a tiču se otvaranja granica i boravka stranih turista u Grčkoj. Plan je dobio i svoje ime i zove se „Restart tourism“.

• Turistima neće biti potreban test na Covid-19 i neće biti karantina

• Moguće je testiranje posetilaca metodom slučajnog uzorka prilikom boravka u zemlji

• Primenjivaće se svi zdravstveni protokoli kako bi i građani i turisti ostali bezbedni


Datumi otvaranja 

• 25. maja počinje jedrenje u okviru Grčke

• Kampovi i hoteli koji su otvoreni tokom cele godine počinju sa radom 1. juna

• 15. juna će se otvoriti sezonski hoteli u Grčkoj, a istog datuma počinju i letovi avionom, za početak samo putem aerodroma u Atini (Elefteros Venizelos)

• Turistička sezona i dolazak stranih turista u Grčku počinje 15. juna kada se očekuje dolazak turista iz oko 20 zemalja sa dobrim epidemiološkim rezultatima. Lista ovih zemalja će biti javno objavljena krajem maja, a Mitsotakis je naveo da su u pitanju zemlje Balkana, Baltika i severne Evrope.

• Prema izveštaju SKAI prvih 18 zemalja čije će turiste Grčka primiti od 15.06. su: Kipar, Izrael, Kina, Japan, Australija, Norveška, Danska, Austrija, Bugarska, Srbija, Rumunija, Albanija, Poljska, S. Makedonija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Slovačka i Češka.

• Turisti iz ostalih zemalja se očekuju od 1. jula, a istovremeno se otvaraju i svi ostali aerodromi u zemlji

• 15. jula se očekuje postepeno uklanjanje svih mera


• NAPOMENA: najava da će od 1. juna biti otvoren ulaz u Grčku za poslovna putovanja, sezonske radnike i članove porodica koji žive u drugim zemljama – za sada se ne pominje u izjavi grčkog ministra turizma


Za ulazak u Srbiju više nije potreban test na korona virus

Od sutra 22. maja, za ulazak u Srbiju više NIJE potreban test na korona virus i ne postoji mera upućivanja u samoizolaciju pri dolasku u Srbiju.


Što se tiče zdravstvenog putnog osiguranja

Zdravstvena putna osiguranja koja su turisti uplaćivali, ni prethodnih godina nisu pokrivala epidemije i pandemije, a neće to raditi ni u budućnosti. 

Uskoro se svakako najavljuje kraj pandemije Covid-19 pa ova stavka ne bi ni trebalo da bude prepreka za boravak u inostranstvu. Grčka na dnevnoj bazi ima veoma mali broj novozaraženih i poslednjih dana taj broj se kreće između 2-5 osoba dnevno.

Vest koju prenose pojedini srpski mediji da će turisti koji obole od virusa u Grčkoj morati da plate za boravak u karantinu 2.100 evra, kod nas u Grčkoj nije prenela nijedna zvanična instanca. 

Svi zdravstveni protokoli koji će se sprovoditi u hotelima, ugostiteljskim objektima i plažama u Grčkoj biće sprovedeni kako bi se turisti i zaposleni zaštitili, a ne oštetili – ni zdravstveno ni finansijski.


Nastavak planiranja letovanja

Svi turisti koji žele da nastave sa planiranjem svojih letovanja mogu izvršiti rezervacije smeštaja u Grčkoj od 15. juna pa nadalje.

Turisti koji su pre pandemije rezervisali letovanje bez agencije neka provere sa vlasnikom smeštaja datum početka rada tog smeštaja. Oni koji su rezervisali putem agencija neka sačekaju instrukcije svojih turističkih agencija.

Izvor: grcka.info

Pogledaj takodje

Leskovac u ponedeljak proslavlja gradsku slavu Svetu Trojicu

Povodom gradske slave Svete Trojice u ponedeljak 08. juna 2020. godine održaće se sveta arhijerejska …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *