Početna / DRUŠTVO / Danas se obeležava gradska slava Vlasotinca

Danas se obeležava gradska slava Vlasotinca

U Vlasotincu se danas obeležava gradska slava Dan prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja ili letnji Sveti Nikola.

Već godinama unazad domaćin slave je Kulturni centar Vlasotince, a rezanje slavskog kolača se tradicionalno obavljalo pod krstom u blizini autobuske stanice.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije i mogućnosti da se okupljanjem velikog broja ljudi širi koronavirus, danas je rezanje slavskog kolača obavljeno u Hramu silaska Svetog duha. Nakon svete liturgije povodom ovog velikog pravoslavnog praznika, u prisustvu vlasotinačkog sveštenstva koje je predvodio starešina hrama, protonamesnik Goran Dimitrijević, obavljeno je rezanje kolača svih onih kojima je letnji Sveti Nikola krsna slava.

Ovom svečanom činu je prisustvovao deo koletiva Kulturnog centra na čelu sa direktorom Bobanom Dimitrijevićem, predstavnici lokalne samouprave i brojni vernici.
Direktor Boban Dimitrijević podseća da su snimci prošlogodišnje litije postavljeni na sajt Kulturnog centra u okviru akcije „kultura onlajn“.

Litija koja je pre dve godine obnovljena nakon duže od sedamdeset godina, ovoga puta je izostala zbog emidemije koronavirusa. Sledeće godine će litija od crkve do krsta svakako biti upriličena, a obeležiće se i dvadeset godina od obnove krsta u Vlasotincu.

Sveti Nikola je veoma poštovan svetititelj u srpskom narodu i najčešća je porodična slava. Smatra se zaštitnikom moreplovaca, dece i sirotinje. Poreklom je iz Patare, iz Likije u Maloj Aziji. Bio je arhiepiskop grada Mira u Likiji. Pored snažne vere posedovao je milosrdnost, velikodušnost i pravednost. Na današnji dan su njegove mošti prenete u italijanski grad Bari. U Srbiji je više stotina crkava posvećeno ovom svetitelju.

Pogledaj takodje

Svetski dan zaštite životne sredine: U Leskovcu problem divlje deponije i zagađen vazduh

Danas na Svetski dan zaštite životne sredine svedoci smo klimatskih promena koje se dešavaju oko …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *