Početna / DRUŠTVO / Zaključak Kriznog štaba: Situacija u Leskovcu i Vranju pod kontrolom

Zaključak Kriznog štaba: Situacija u Leskovcu i Vranju pod kontrolom

U Vranju je juče održana sednica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, kojom je predsedavao ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Sastanku su prisustvovali dr Darija Kisić Tepavčević, pomoćnica direktora Insituta za javno zdravlje ,,Dr Milan Jovanović Batut”, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović i gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

,,Na sednici Kriznog štaba donete su određene smernice od strane ministra u cilju sprečavanja daljeg širenja zaraze u našem gradu. Jedna od njih je pojačani nadzor u kolektivima i svim zatvorenim prostorima, koji ćemo sprovoditi preko lokalnog Kriznog štaba. Svi radnici izolovanog žarišta u fabrici nameštaja su uzorkovani i pod opservacijom. Nadam se da ćemo u narednom periodu širenje virusa staviti pod kontrolu”, rekao je gradonačelnik.

Nakon toga, novinarima se obratila dr Darija Kisić Tepavčević, pomoćnica direktora Insituta za javno zdravlja ,, Batut” ističući da na području cele zemlje imamo stabilnu epidemiološku situaciju sa tendencijom pada učestalosti obolevanja.

,,U Vranju i Leskovcu imamo nešto veći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva, isključivo vezanih za širenje infekcije u okviru određenih radnih kolektiva i porodičnih kontakata. Najveći broj potvrđenih slučajeva ili nema nikakve simptome ili se radi o blagoj kliničkoj slici. Ono što treba da se istakne je da se odmah adekvatno reagovalo i da je obustavljen rad u pomenutim fabrikama u cilju sprečavanja širenja bolesti. Nadamo se da će u vašem gradu u narednom periodu doći do postepenog pada broja obolelih i da idemo ka gašenju epidemije u našoj zemlji”, istakla je Kisić Tepavčević.

Prof.dr Branislav Tiodorović rekao je da je situacija u Vranju i Leskovcu nesigurna, ali da je pod kontrolom.

“U ovom trenutku nemamo teško obolele. Inficirane osobe su sa srednjom kliničkom slikom i ukoliko bude neophodno one će biti upućene u Klinički centar u Nišu. Najvažnije, u ovom trenutku, je obratiti pažnju na velike radne organizacije, uz povećanu kontrolu. Moramo apelovati na građane da koriste zaštitne maske i ako u narednih desetak dana nemamo nove inficirane slučajeve, onda ćemo reći da smo epidemiju uspešno završili. Ovi krajevi su poznati po tome što u velikim sistemima radi veliki broj ljudi iz okolnih sela i to je važan podatak jer može dovesti do zaražavanja seoskih porodica sa više generacija, a onda može doći i do ugrožavanja starijeg stanovništva. Apelujemo još jednom na primenu svih propisa, jer iako je ukinuto vanredno stanje nisu ukinute mere”, istakao je Tiodorović.

Pogledaj takodje

Ministar Ružić sutra u Vlasotincu

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić otvoriće u petak 25.septembra 2020.godine jedinstveno upravno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *