Home / DOGAĐAJI / Kroz ciklus radionica najmlađi Leskovčani se upoznali sa kineskom kulturom
hotel bell

Kroz ciklus radionica najmlađi Leskovčani se upoznali sa kineskom kulturom

‘’Plavi motivi na beloj pozadini’’ naziv je četvrte i poslednje radionice u ciklusu upoznavanja najmladjih Leskovčana sa kineskom kulturom.

Hu Yufan, profesor kineskog jezika i moderator radionica, vrlo je zadovoljan organizacijom i tokom edukativnih druženja sa osnovcima, za koje kaže da pametni, radoznali i, pre svega, vrlo kreativni.

Osnovci iz četiri leskovačke škole, ‘’Vasa Pelagić’’,  ‘’Trajko Stamenković’’, ‘’Vuk Karadžić’’ i ‘’Josif Kostić’’, na četiri dvojezične radionice u  biblioteci , upoznavali su se sa bogatom kineskom kulturom, a potom dobijali priliku da se i sami oprobaju u izradi tradicionalnih upotrebnih predmeta:

„Na prvoj radionici, pod nazivom ‘’Umetnost rezanja papira’’ učenici su se najpre upoznali sa ovom umetnošću i njenim značajem u kineskoj kulturi . Na drugoj su slušali o istorijatu kineskih maski, koje su u najmnogoljudnijoj zemlji sveta bile poznate još u 16. veku pre nove ere, a potom Ih i sami izradjivali. Kineski čvor, kineska narodna umotvorina,koja je, tokom pet hiljada godina imala ulogu pisanog jezika, bila je tema treće radionice. Danas su osnovci, u okviru radionice ‘’Plavi motivi na beloj pozadini’’ učili kako se kineski porcelan oslikava plavom bojom, podssetila nas je bibliotekar, Sunčica Zdravković, dodajući da je profesor Yufan vrlo zadovoljan zainteresovanošću, kreativnošću I motivisanošću malih Leskovčana.

Moderator, Hu Yufan, obučen u tradicionalnu kinesku narodnu nošnju, najpre ističe da su mu najveća nagrada dečji osmesi  i da uživa radeći u Srbiji:

„Volim svoju zemlju, ali volim i Srbiju. Svidja mi se način života ovde. Već sam stekao I mnogo prijatelja. Često dolazim u biblioteku i družim se sa ljudima i decom. Ovde spremam časove, jer predajem kineski jezik u nekoliko škola. Porodica kod koje živim prihvatila me kao svog člana. Zahvaljujem se na gostoprimstvu i njima, ali i svima ostalima. Volim Leskovac.

Profesor Yufan se sramežljivo pohvalio i svojim skromnim znanjem srpskog jezika: 

„Hvala. Dobrodošli do Kina. Jagoda, jabuka, roštilj, pljeskavica, ćevapi – u dahu je izgovorio uz širok osmeh, oduševljeno potvrdjujući da voli leskovačke specijalitete, koji su, kako tvrdi, poznati širom sveta.

Uživala su i deca, a njihovi kreativni radovi već krase zidove i police Dečjeg odeljenja biblioteke.

S.Ć.

Check Also

Loša vest za kafopije, cena kafe raste i do 300 dinara

Prema najavama Aleksandra Bogunovića, iz Privredne komore Srbije cena kafe će od oktobra poskupeti, te …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *