hotel bell

Dom zdravlja i Opšta bolnica obeležili esnafsku slavu- Svete Kozmu i Damjana

Proslavu povodom Svetih vrača, lekarske slave, već 31 godinu upriličava Okružna podružnica Srpskog lekarskog društva, a naizmenično su domaćini lekari Doma zdravlja i Opšte bolnice

U svečanoj sali Doma zdravlja mnogo zvanica, a na stolu kolač, sveća, žito i vino, osnovna obeležja slava. Pošto su obavili čin rezanja kolača, sveštenici su zdravlje i dug život poželeli domaćici Suzani Mitić, gostima na slavi, zaposlenima u svim zdravstvenim ustanovama u gradu, a pre svega pacijentima. Podsetili su i na život Svetih Kozme i Damjana:

– Znamo da su Sveti lekari braća i po telu, i o duhu. Otac im je bio neznabožac, ali je majka zato bila posvećena hrišćanka. Oni su u tom duhu i vaspitavani. Izučili su velike lekarske škole tog vremena i ne samo što su raspolagali velikim medicinskim znanjem, nego su ljude lečili i verom u Boga. Bili su i čudotvorci i brojne pacijente izcelili.

Obeležavanje slave nije prekidano ni tokom pandemije, ali uz mnogo manje gostiju, pa su lekari jedva dočekali da se ponovo druže:

– Želim da se zahvalim svima koji Domu zdravlja daju podršku, posebno lokalnoj samoupravi, ali i kolegama, prijateljima i saradnicima, jer su pomogli da upriličimo ovu proslavu. Na današnji dan, posvećen lekarima, čudotvorcima i dobrotvorima Kozmi i Damjanu, želim da pošaljem poruku da se međusobno moramo više uvažavati, da problem jednog od nas bude problem svih nas, da se podržavamo i štitimo. Imamo čast, privilegiju i misiju da lečimo ljude i pomažemo bolesnima, a to je ozbiljan zadatak, rekla je obraćanju ovogodišnja domaćica Suzana Mitić i slavu “predala“ koleginici i izmenjakinji Suzani Milutinović, šefu Kardiologije.

Check Also

I srpska šljivovica uvrštena na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa

Odluku je, na svom 17.-tom zasedanju doneo Međuvladin komitet u Maroku “Društvene prakse i znanja …

Оставите одговор