ALER: 60 miliona iz budžeta Leskovca za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje

Za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje, iz budžeta grada Leskovca, ove godine biće izdvojeno oko 60 miliona dinara, saopšteno je na konferenciji za novinare u Agenciji za lokalni ekonomski razvoj.

Od toga, 20 miliona 207 hiljada dinara su sredstva predviđena za isplatu subvencija po prošlogodišnjem konkursu, izjavio je direktor ALER-a, Bojan Tojaga. Reč je o subvencionisanju 50 posto uloženih sredstava u poljoprivrednu proizvodnju, za zasnivanje novih zasada, obnovu mehanizacije, nabavku sistema za navodnjavanje, bušenje bunara, kupovinu folija za plasteničku proizvodnju, nabavku umatičenih grla stoke, sertifikaciju i brendiranje poljoprivrednih proizvoda. Novac će već tokom naredne nedelje biti uplaćen za 648 gazdinstava. Takođe, biće isplaćene i subvencije za dugoročne poljoprivredne kredite, po konkursu iz 2013. godine, za rate dospele u januaru i februaru 2016-te i za ovu namenu obezbeđeno je 300 hiljada dinara, izjavio je Tojaga.

Podela ugovora biće organizovana na 6 lokacija, u Leskovcu, i mesnim kancelarijama u Grdelici, Brestovcu, Pečenjevcu, Vučju i Manojlovcu, a o tačnom vremenu,proizvođači će naknadno biti obavešteni, poručuju iz ALER-a.

Za više lokacija odlučili smo se da bismo prostorno pokrili celokupnu teritoriju Leskovca, smanjili nepotrebnu gužvu oko podele ugovora, i da bismo pokazali građanima svih delova grada da su nam značajni i jednako važni, istakao je Tojaga. On je pozvao proizvođače, koji još uvek nisu potpisali Ugovor sa Fondom za razvoj poljoprivrede, da to obave u što kraćem roku, već početkom naredne sedmice, jer je to jedan od preduslova za isplatu subvencija. Iz gradske kase, biće opredeljeno i 38 miliona 600 hiljada dinara za finansijsku podršku poljoprivrednicima u 2016. godini. Subvencionisaće se 50 posto sredstava uloženih u poljoprivrednu proizvodnju, a prošlogodišnji limit od 100 hiljada, povećan je na 150 hiljada dinara, objasnio je Tojaga.

Pored investicija u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava, ovoga puta sufinansiraće se kamate za poljoprivredne kredite, ulaganja u organsku i subencije organizacije učešća na sajmovima, izložbama i manifestacijama, a sve u cilju promocije poljoprivrednih potencijala, dodao je Tojaga.

Kako je jedan od uslova za konkurisanje to da je gazdinstvo registrovano, u ALER-u podsećaju proizvođače da rok za obnovu registracije traje do kraja aprila. Za besplatnu pomoć prilikom popune aplikacionih obrazaca, građani se mogu obratiti Fondu za razvoj poljoprivrede, svakog radnog dana u prostorijama ALER-a, ili određenim danima u nedelji u mesnim kancelarijama na širem području grada.

Upošljenici Fonda za poljoprivredu u ponedeljak dežuraju u Turekovcu, u utorak u Pečenjevcu, sredom u Belanovcu i Velikom Trnjanu. Savetodavnu i stručnu pomoć, proizvođači u četvrtak mogu dobiti u Grdelici i Manojlovcu, a u petak u Vučju, saopšteno je u ALER-u. U protekle tri godine, iz budžeta grada, za subvencije u poljoprivredi na izdvojeno je preko 100 miliona dinara. Najveći iznos sredstava plasiran je početkom januara 2015. Godine, kada je za 1613 gazdinstava izdvojeno blizu 60 miliona dinara, dok je u 2014-toj, na ime subvencija, isplaćeno 20 miliona dinara.

Ana Jovanović

Check Also

“Vukovci” – maturanti leskovačkih srednjih škola otputovali na nagradnu ekskurziju u organizaciji grada Leskovca

“Vukovci” – maturanti leskovačkih srednjih škola otputovali su jutros na tradicionalnu ekskurziju koju u okviru …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *